bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Nepodnošljiva lakoća nestajanja
‹ Fun novosti

Nepodnošljiva lakoća nestajanja 13.12.

Fotograf James Balog godinama snima ledenjake. Svjedoči neumitnom nestajanju ledenog pokrova, a njegov dokumentarac 'Chasing Ice' osvojio je srca publike i kritike širom svijeta. Pogledaj isječak iz filma i bit će ti jasno zašto

U listopadu 2005. godine fotograf James Balog došao je do teško pristupačnog ledenjaka Solheim na Islandu s namjerom da ga fotografira. Na njegovo iznenađenje ledenjak nije bio tamo gdje je trebao biti. Balog je bio na istom mjestu prije šest mjeseci, fotografirao je i označio glečer, a sad je ledena planina naprosto nestala. Provjerio je stare fotografije, vršio mjerenja, uspoređivao podatke, radio sve i svašta, jer nije mogao vjerovati kako je ledenjak nestao. Shvatio je da nije pogriješio. Glečer se u samo šest mjeseci povukao za par kilometara.

Uzdrman dokazom o promjeni klime iz prve ruke osmislio je Extreme Ice Survey (EIS). Postavio je 25 kamera u arktičkim predjelima (Island, Grenland, Aljaska i Kanada), programirao ih tako da snimaju kad god ima svjetla i ostavio ih da rade slijedeće tri godine. Njegova ekipa povremeno je obilazila kamera, vršila popravke i 'skidala' filmove s memorijskih kartica. Ideja je bila na kameri zabilježiti nestajanje ledenjaka i globalno zagrijavanje na taj način približiti običnom čovjeku.

Snimanje je počelo na Islandu 2007., a film, nazvan 'Chasing Ice', svjetsku je premijeru doživio početkom ove godine na Sundance festivalu. Film je na festivalu dobio nagradu za najbolji dokumentarac, a ušao je i u uži izbor za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma.

Europska premijera filma održat će se 14. prosinca u Londonu. Nadamo se da će i naši distributeri prepoznati vrijednost ovog sjajnog filma te da ćemo ga imati prilike vidjeti i u hrvatskim kinima. Film je naprosto spektakularan i mnogima je otvorio oči. Posebno je impresivna scena odvajanja ledenjaka zapremine 7,4 kubičnih kilometara:

Brojka od 7,4 km3 ne govori puno dok je ne staviš u neki kontekst. Recimo to ovako, u tom ledenjaku ima dovoljno vode da svaki čovjek na planeti slijedećih 348 dana dnevno može popiti 3 litre. Ovaj ledenjak bi mogao napuniti 3 milijuna olimpijskih bazena, a svi tankeri svijeta u godini dana razvezu samo 5 posto ukupnog volumena tekućine u ledenjaku. Svih sedam milijardi stanovnika naše planete ne bi isplakalo 7,4 km3 suza u sljedeća tri milijuna godina da nastavimo prosječno plakati kao do sada.

No, nije vrijeme za suze, vrijeme je za promjenu životne filozofije. Razvrstaj otpad, recikliraj, okreni se obnovljivim izvorima energije. Uskogrudnost i neznanje nisu izgovori kad je budućnost u pitanju, a o budućnosti odlučujemo sami.

Pogledaj fotografije iz filma 'Chasing Ice'.

Posljednja izmjena: 13.12.2012.