bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Oculus Rift podvala
‹ Fun novosti

Oculus Rift podvala 26.04.

Doživljaj virtualne stvarnosti teško je opisati osobama koje nisu doživjele takvo što. Mozak ti govori jedno, a oči i uši drugo. Kome vjerovati? Skoro uvijek povjerujemo očima i ušima baš poput ovog Rusa koji se preplašio kao nikad u životu

Virtualna stvarnost (VR) je pred vratima. Uskoro ćemo moći kupiti Oculus Rift ili Sonyjev Projekt Morpheus, uređaje koji će naše dnevne sobe pretvoriti u svjetove kakve smo do sada mogli samo gledati na tv ekranu ili maštati o njima.

Princip VR-a prilično je jednostavan za objasniti, ali kompliciran za izvesti. Naočale ili kacige s minijaturnim zaslonima i ugrađenim senzorima za praćenje pokreta simuliraju virtualni okoliš dok se slušalice brinu za zvuk. Hardver i softver sposobni za glatko odvijanje simulacije slike i zvuka, koji pritom moraju pratiti pokrete naše glave, tek su nedavno postali dovoljno snažni i jeftini za komercijalnu upotrebu.

Najdalje je otišla tvrtka Oculus Rift koja će uskoro izbaciti komercijalnu verziju svog VR headseta. Inače, tvrtku je u ožujku ove godine kupio Facebook za čak 2,4 milijarde dolara.

Ako ti nije jasno zašto je Facebook investirao toliku lovu u 'igračku', pogledaj reakciju ovog Rusa koji je prvi put u životu isprobao Oculus Rift. Misliš da bi ti reagirao drugačije?

Posljednja izmjena: 26.04.2014.
Možda će te zanimati i: