bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ovo je karta interneta iz 'davne' 1973. godine
‹ Fun novosti

Ovo je karta interneta iz 'davne' 1973. godine 14.12.

Mapirati cijeli internet danas bi bila skoro pa nemoguća misija. Mreža svih mreža sastoji se od milijuna zasebnih mreža koje se opet sastoje od milijardi računala, a svi oni zajedno čine internet kakvim ga poznamo danas. No nekad, prije 40-ak godina, kartu cijelog interneta bilo je moguće nacrtati na jednom, jedinom listu papira

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća otac Davida Newburyja, Paul, radio je na Carnegie Mellonu, jednom od najprestižnijih IT sveučilišta u Americi. U to vrijeme internet je prestao biti vojnom tajnom i polako se počeo širiti akademskom zajednicom u SAD-u.

Do 1973. godine internet je uveden na nekoliko sveučilišta, centara za istraživanje u vlasništvu američke vlade te par privatnih tvrtki. Sva računala spojena na internet 1973. mogla su se predstaviti dijagramom na jednom listu papira.

Upravo je takav dijagram David pronašao kopajući po očevoj ostavštini. Ne budi lijen, David se svojim otkrićem odmah pohvalio na Twitteru i tako ga podijelio sa svima nama.

Na karti interneta iz ‘davne’ povijesti mogu se vidjeti računala na prestižnim sveučilištima poput Stanforda, UCLA ili Harvarda, u vojnim laboratorijima Lawrence Berkeley i Aberdeen Ballistic te u privatnim tvrtkama MITRE i Xerox.

Nakon što je David objavio svoju kartu, počeli su se javljati i drugi zaljubljenici u informatičku povijest, postajući jednako zanimljive karte. Recimo, ovo su lokacije prva četiri nodea na ARPANET-u, projektu iz kojeg je nastao internet.


Od četiri računala do interneta kakvog poznamo danas u manje od 50 godina. Wow!

Posljednja izmjena: 14.12.2016.
Možda će te zanimati i: