bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pogled iz dron perspektive
‹ Fun novosti

Pogled iz dron perspektive 27.07.

Fotografi su se, zahvaljujući dronovima, vinuli u nebo. Dronovi su jeftini, praktični i tihi, za razliku od helikoptera i zrakoplova, pa ne čudi da sve više fotografa 'uči letjeti'

Snimanje iz zraka donedavno je bilo prilično skup 'sport'. Iznajmljivanje helikoptera stoji dosta love i fotografi su se na takav trošak odlučivali samo kad su u pitanju veliki i skupi projekti. Srećom, dolaskom dronova snimanje iz ptičje perspektive postalo je puno jeftinije. Fotografi sad moraju samo naučiti kako upravljati dronom i cijeli svijet je njihov.

Prednost dronova uočio je i danski fotograf Tomas van Houtryve koji je početkom godine kupio prvog drona te proveo tri mjeseca na selu, daleko od gužve i neba zakrčenog žicama i zrakoplovima, kako bi naučio upravljati novom igračkom.

Ubrzo je kupio napredniji model, opremljen video kamerom i GPS-om. Sve je više 'dron fotografa', ali njihov je broj još uvijek zanemariv u usporedbi s ostalim profesionalcima iz foto struke. Dron entuzijasti uglavnom se dobro poznaju i druže se na Dronestagramu – specijaliziranoj društvenoj mreži za razmjenu fotografija uslikanih dronovima.

Velike agencija i novinske kuće imaju posebne fotografe zadužene za snimanje dronovima, Jedan od njih, Lewis Whyld iz britanskog Telegrapha, objašnjava kako takvo snimanje nije nimalo lako: 'Sve nas je više, ali broj fotografa koji snimaju odlične fotke i dalje je prilično mali. U našoj branši postoji izreka koja kaže kako svaka produkcijska tvrtka ima bar jednog razbijenog drona negdje u ladici'.

Da ne duljimo, ovdje možeš vidjeti galeriju sjajnih fotki Tomasa van Houtryvea, snimljenih kamerom iz dron perspektive. Poželiš li se i ti baviti takvim hobijem, preporučamo da proučiš naše zakone kako ti se ne bi dogodilo da ostaneš bez drona zbog nekog paranoidnog susjeda ili kratkovidnog lovca.

Posljednja izmjena: 28.07.2014.
Možda će te zanimati i: