bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pogodi koliko botova ima na Twitteru
‹ Fun novosti

Pogodi koliko botova ima na Twitteru 06.03.

Istraživanje sprovedeno od strane ekipe s University of South California (USC) pokazalo je kako nekih 9 do 15 posto korisničkih računa na Twitteru ne pripada ljudima već se iza njih kriju botovi – softver napisan isključivo za manipulaciju u praćenje svega što se događa na Twitteru

Zadnja brojka kojom se Twitter pohvalio, kad su u pitanju korisnici, bila je respektabilnih 319 milijuna. U prijevodu, to bi značilo da se iza 48 milijuna Twitter korisnika kriju botovi, tvrde stručnjaci s USC-ja.

Njihovo istraživanje pronalazilo je botove zahvaljujući parametrima poput broja prijatelja po računu, količini i vrsti tvitanog sadržaja te uzorcima vremena i opsega korištenja. Botovi se, inače, uglavnom koriste kako bi manipulirali brojem lajkova, retvitova i followera.

Napredniji botovi pak prate korisničke račune poznatih osoba i vlasnicima javljaju o promjenama na takvim računima, bilo da je riječ o zanimljivim tvitovima ili o tome koga su slavni počeli ili prestali pratiti. Ovo je posebno korisno kad su u pitanju sportaši koji se često znaju odati na društvenim mrežama prilikom promjene kluba.

U Twitteru su svjesni da je njihova društvena mreža prepravljena botovima i u tome ne vide ništa loše. 'Mnogi su botovi vrlo korisni, poput onih koji upozoravaju na prirodne nepogode', kaže njihov glasnogovornik.

Ekipa s USC-ja slaže se da su botovi često korisni, ali ujedno upozorava i na drugu, opasniju stranu. Naime, takvi korisnički računi na Twitteru mogu poslužiti za promoviranje terorizma ili političku propagandu.

Tako je za vrijeme zadnjih američkih predsjedničkih izbora čak 19 posto svih tvitova vezanih za tu temu, došlo s lažnih korisničkih računa.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.03.2017.
Možda će te zanimati i: