bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Hoće li glasovne poruke zamijeniti tipkanje?
‹ Fun novosti

Hoće li glasovne poruke zamijeniti tipkanje? 09.01.

Puno se toga promijenilo otkad su mobiteli ušli u naše živote. I sami mobači postali su manji i daleko moćniji nego što smo to mogli zamisliti. Ustvari, mobiteli i mobilne usluge danas izgledaju potpuno drugačije nego prije 10-15 godina. Skoro sve se promijenilo osim jednoga - nabadanju po našim uređajima kako bi napisali poruku

Kinezi su, za naše pojmove, prilično neobičan narod. Brojne različitosti kod neupućenih mogu izazvati pravi kulturološki šok. Kineska kultura ima svoje specifičnosti, a jedna od njih je i renao - shvaćanje prema kojem javna mjesta moraju biti bučna vruća i gužvovita.

Renao podrazumijeva i glasno pričanje u javnosti, bez previše srama i obzira prema nepoznatim prolaznicima. Upravo je renao jedan do razloga zašto Kinezi sve manje koriste pisane poruke, bilo u vidu SMS-a, bilo putem WhatsAppa, Vibera ili nekog sličnog servisa.

Naime, umjesto tipkanja Kinezi sve koriste WeChat - servis za glasovni chat kojim opslužuje više od 500 milijuna korisnika mjesečno. Kako to izgleda u praksi? Like this:

Nema teksta, nema smajlija, samo ikonice koje na dodir otvaraju snimljenu glasovnu poruku. Dodatni razlog popularnosti WeChata specifičnost je kineskog jezika kojeg je vrlo teško tipkati čak i pomoću pinyina - latiničnog pisma koje mijenja na tisuće kineskih ideograma. No, i nakon što otipkaš ispravnu riječ na pinyinu, potom je potrebno odabrati odgovarajući ideogram. Ukratko - komplicirano do bola.

Da su glasovne poruke ipak prilično praktične, a ne samo kineski đir, pokazuju iskustva iz Argentina. Tamošnji su klinci također počeli upotrebljavati glasovne poruke umjesto SMS-a, samo što oni ne koriste WeChat već dobro nam znani WhatsApp.

Kako? Naprosto pritisni okruglu zelenu ikonu s bijelim mikrofonom , desno od polja za pisanje poruke, snimi se i pošalji glasovnu poruku bilo kojem WhatsApp kontaktu. Slično je i na Facebook Messengeru, gdje glasovnu poruku možeš snimiti dodirom ikone mikrofona u donjem desnom uglu zaslona dok Viber ima ljubičastu ikonu na istom mjestu.

Isprobaj pa nam javi mogu li glasovne poruke uistinu zamijeniti tipkanje.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.01.2017.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • edi3274 23.01.2017. 09:03
  • To je Nokia probala prije 20 godina pa nije uspjelo ...valjda zato što Kinezi tada još uvijek nisu imali mobitele.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)