bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Prve robotske olimpijske igre
‹ Fun novosti

Prve robotske olimpijske igre 23.07.

Japanski premijer Shinzo Abe najavio je kako će ta zemlja 2020. godine, usporedno s Ljetnom olimpijadom u Tokiju, organizirati i prve OI za robote. Razlog? Daljnji razvoj robotike i pokušaj revitalizacije ekonomije Zemlje izlazećeg sunca

Za dvije godine čeka nas Olimpijada u Rio de Janieru, a četiri godine potom najbolji svjetski sportaši naći će se u Tokiju, na 32. Ljetnim olimpijskim igrama. Uz uobičajene atletičare, gimnastičarke, plivače, odbojkašice i sve ostale učesnike i učesnice Olimpijade, u Tokiju ćemo prvi put vidjeti i robote na olimpijskim borilištima.

Japanci Olimpijadu vide kao sjajnu priliku za razvoj robotike, jedne od najvažnijih industrijskih grana u toj zemlji. Premijer Shinzo Abe najavio je osnivanje posebne operativne grupe zadužene za 'robotsku revoluciju' koja bi trebala utrostručiti japansku robotsku industriju, sve do vrijednosti od 15-ak milijardi eura godišnje.

'Želimo okupiti najbolje svjetske robote 2020. i organizirati Igre na kojima će se natjecati u tehničkim vještinama', kaže japanski premijer. Priznajemo da smo na trenutak pomislili kako će se roboti natjecati u klasičnim olimpijskim disciplinama poput maratona ili dizanja utega. Možda ne u Tokiju, ali na nekoj slijedećoj Olimpijadi… što da ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 23.07.2014.
Možda će te zanimati i: