bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Sam svoj piksel umjetnik
‹ Fun novosti

Sam svoj piksel umjetnik 05.02.

Tko se sjeća vremena kad su igre bile u 2d tehnologiji, kad smo umjesto turbo 3d grafike guštali u pikseliziranim sprajtovima? Klinci danas niti ne znaju što je to sprajt pa nije na odmet da nauče, igrajući se u ovom besplatnom alatu za stvaranje pikselizirane umjetnosti

Wikipedia kaže kako je sprajt (sprite) dvodimenzionalni grafički lik ili animacijski isječak koji je dio grafičke scene. U prijevodu, ako si igrao Super Meat Boya, Terrariju, Rogue Legacy ili bilo koju od starih, dobrih igara na emulatorima, onda si se igrao sa sprajtovima.

Umjetnički vudrena ekipa nema problema na brzinu sklepati neki sprajt, ali alati za njihovu izradu pate od 'ili' sindroma – ili ih trebaš platiti ili su besplatni i bez veze.

Lijek za ovaj problem dolazi u vidu Piskela – besplatnog i sjajnog alata za izradu sprajtova. Ama baš svatko može napraviti svoj sprajt u Piskelu, animirati ga i postaviti u svoju online galeriju.

Postoji i offline verzija za PC i Mac kante, sprajtove je moguće eksportirati kao GIF-ove, a svoju galeriju možeš podijeliti s umjetnički nastrojenom bratijom.

Ako ništa drugo, bar provjeri imaš li sklonosti za računalnu umjetnost crtkarajući u Piskelu. Tko zna, možda jednog dana uspiješ stvoriti ovako nešto.

Posljednja izmjena: 06.02.2017.
Možda će te zanimati i: