bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Djedica 'nadmudrio' internet
‹ Fun novosti

Djedica 'nadmudrio' internet 13.03.

Navikli smo kupovati online bez previše razmišljanja. Ukucaš broj kreditne kartice ili platiš PayPalom, par puta klikneš mišonjom i čekaš poštara. No, što ako se ne snalaziš najbolje na internetu, nemaš kreditnu, niti PayPal?

Koriste li i tvoji roditelji Internet? A baka i djed? Jesi im pokušao objasniti kako stvari funkcioniraju u ovom, online svijetu? Obične stvari, poput surfanja ili online kupovine nama se čine prirodnim poput disanja, ali njima, odraslim u neko drugo vrijeme i u drugačijem društvenom uređenju, sve to zna izgledati prilično konfuzno i obeshrabrujuće.

Trevor Head, 73-godišnji Australac u mirovini, ipak se nije dao obeshrabriti. Dobio je računalo od šurjaka, kupio USB Internet stick i majstor već dvije godine surfa pa čak i kupuje online. Priznaje kako ga Internet često zbunjuje: 'Ponekad, iskoče nekakve kutije na zaslonu, za koje nemam pojma što znače, pa naprosto ugasim računalo'.

Vremešni Australac nema kreditnu karticu iz, njemu, razumljivog razloga: 'Imam 73 godine i ne želim da mi netko ukrade ovo malo love što mi je ostalo'. No, to ga nije spriječilo da kupuje online. Kad bi ugledao neki proizvod koji mu se svidio, pronašao bi telefonski broj online trgovine, nazvao ih i dogovorio plaćanje općom uplatnicom.

Sustav je funkcionirao sve dok nije našao digitalni alkotest, poznatiji kao dreger, na najvećoj australskoj online trgovini Kogan. Nije uspio pronaći telefonski kontakt broj na Kogan web shopu pa je napisao pismo, naslovio ga na sjedište tvrtke, u pismo ubacio 15 australskih dolara, koliko dreger košta, i zamolio da mu ga pošalju. Nego, ako si se upitao što će 73-godišnjaku takav uređaj, ne znaš puno toga o Australcima. :)

Pismo je dospjelo u ruke osnivača tvrtke, Ruslanu Koganu, koji kaže kako je to 'najslađe pismo koje je dobio otkad je osnovao Kogan prije sedam godina'. Iako njegova tvrtka ne ispunjava narudžbe zaprimljene poštom, Kogan je Trevoru poslao traženi dreger, poklon bon u vrijednosti od 100 dolara i ponudu kako će ga osobno poučiti osnovama interneta.

Trevor kaže kako će sad skupiti hrabrosti i prijaviti se na neki od besplatnih internetskih tečajeva te da će razmisliti o kupovini debitne kartice.

Sve u svemu, nikad nije kasno za ovladavanje internetom. Prisjeti se Trevora i Kogana, ako u obitelji imaš stariju osobu koja se ne zna služiti računalom. Odvoji par sati na poduku i otkrij dragim nam, starijim osobama, cijeli jedan novi svijet koji se skriva s druge strane monitora.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.03.2014.
Možda će te zanimati i: