bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Sjeverna Koreja na Instagramu
‹ Fun novosti

Sjeverna Koreja na Instagramu 10.03.

David Guttenfelder, fotograf Associated Pressa (AP), često boravi u Sjevernoj Koreji. Zahvaljujući smartfonu i Instagramu otkriva skriven svijet države koja se brzo mijenja i u kojoj nije sve tako sivo kako bi se dalo zaključiti

Glavni AP-ov fotić za Aziju, David Guttenfelder, posjetio je Sjevernu Koreju više puta od bilo kojeg reportera sa Zapada. Kaže kako bi mu rad u toj zemlji bio nezamisliv bez Instagrama i smartfona. Naime, Sjeverna Koreja u ožujku prošle godine dozvolila je upotrebu smartfona pa David sad može okidati fotke gdje poželi i odmah ih postaviti na svoju Instagram stranicu.

Odlične fotografije iz zemlje obavijene velom tane, uzrokovale su porast 'followera' njegovog Instagram profila sa stotinjak na 300.000, u manje od godine dana. Naravno, i obilje drugih, odličnih fotki na profilu, iz svih krajeva svijeta, razlog su Davidove popularnosti na Instagramu.

'Kad si novinski fotograf, često ignoriraš intimne, obične prozore iz svakodnevnog života, ali i oni su dio velike slike mjesta na kojem se nalaziš… Da samo fotografiram ono što svijet od mene očekuje, ignorirao bih sve te druge stvari', kaže David koji prije svakog puta u Sjevernu Koreju mora napisati molbu i tražiti dozvolu za snimanje. Osim toga, cijelo vrijeme boravka u toj zemlji ima pratnju koja pazi što snima profesionalnom opremom.

'Nekad imamo vrlo naporne diskusije nakon objave mojih fotografija – često se sukobljavam s njima, jer imamo različite ideje o tome kako i što pokriti fotkama iz Koreje', priznaje fotograf te dodaje, 'Mislio sam da će Instagram biti jednostavno mjesto za dijeljenje, ali postao je jedan od najvažnijih načina za otvaranje prozora prema Sjevernoj Koreji, način da podsjetim ljude da tamo ima puno toga vrijednog za istraživanje i otkrivanje'.

'Želim biti tamo dok se ta zemlja mijenja, jer sam tako u prilici da prisustvujem stvaranju povijesti', objašnjava David Guttenfelder svoju fascinaciju Sjevernom Korejom.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.03.2014.
Možda će te zanimati i: