bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Što kad bot prekrši zakon?
‹ Fun novosti

Što kad bot prekrši zakon? 03.01.

Navikli smo da nas roboti i botovi bespogovorno slušaju i slijepo izvršavaju naše naredbe. No, što kad zbog tih naredbi robot slučajno prekrši zakon? Tko je kriv? Onaj tko ga je programirao? Bot? Pred nama je problem kojeg neće biti lako riješiti

Random Darknet Shopper, automatizirani online bot za kupovinu, svaki tjedan ima na raspolaganju 100 Bitcoin dolara koje potroši na kupovinu slučajnog proizvoda na Darknetu.

Cijeli je projekt zamišljen kao umjetničko djelo za izložbu The Darknet: From Memes to Onionland, koja ovih dana završava u švicarskom Zurichu.

Sve što bot kupi i što stigne na adresu njegovih tvoraca, oni dodaju kao eksponat na izložbi te objave na službenom blogu. Od početka izložbe u rujnu, bot je slučajnim odabirom kupio sve i svašta – od šteki cigareta do kopija Nike tenisica.

No, na Darknetu se mogu pronaći puno opasnije i nelegalne stvari pa ne čudi da ih je bot slučajnim odabirom našao i kupio. Prvo je, početkom studenog, na švicarsku adresu stigla preporučena pošiljka u kojoj se nalazila DVD kutija, a u njoj vrećica s 10 ekstazija!?

Pošiljka je stigla iz Njemačke bez ikakvih problema, a ilegalni sadržaj izložen je zajedno sa svim ostalim eksponatima na izložbi.

Mjesec dana kasnije bot je obavio još jednu nelegalnu kupovinu – ovaj put kupio je kopiju mađarske putovnice i to za samo 25 dolara.

Iako je nelegalne predmete kupio računalni program (bot), njegovi tvorci Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo preuzimaju punu odgovornost za djela i nedjela nestašnog bota.

'Mi smo vlasnici droge koja je stigla poštom – odgovorni smo za sve što bot napravi pošto smo pokrenuli njegov program', izjavio je Smoljo koji je, sudeći po imenu i prezimenu, naše gore list.

'No, naši odvjetnici i švicarski Ustav kažu kako umjetnost u javnom interesu mora biti slobodna', dodaje Smoljo.

Drugim riječima, bot i njegovi tvorci nisu krivi za krijumčarenje pošto se bave umjetnošću. Nismo sigurni da bi ovakva obrana prošla i na našim sudovima, a za očekivati je kako će ovakvih slučaja, gdje softverski botovi i hardverski roboti slučajno krše zakon, biti sve više i više.

Srećom, zakoni robotike postaje odavno. Možda je vrijeme da ih počnemo ozbiljno primjenjivati i u praksi?

Izvor

Posljednja izmjena: 03.01.2015.
Možda će te zanimati i: