bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Sunce od 60.000 LED dioda
‹ Fun novosti

Sunce od 60.000 LED dioda 22.01.

Meksički umjetnik Rafael Lozano-Hemmer opsjednut je Suncem. Zvijezda koja nas pokreće inspiracija je umjetniku koji, uz pomoć LED dioda i malo mašte, uspijeva 'skinuti' Sunce s neba

Rafael Lozano-Hemmer proslavio se kada je ogromni balon napunio toplim zrakom te ga uz pomoć reflektora i računalne animacije pretvorio u sjajnu kopiju naše zvijezde. Instalacija, nazvana Solar Equation, postavljena je u australskom Melbourneu, a posjetitelji su putem smartphonea mogli utjecati na animaciju 'površine' ovog, umjetnog Sunca. Lozano-Hemmer prilikom izrade instalacije osobito je pazio na proporcije pa je Solar Equation točno 100 milijuna puti manji od prave stvari.

Meksički umjetnik sad je otišao korak dalje. Flatsun je njegov novi projekt, novo umjetničko viđenje Sunca, ali ova instalacija milijardu je puta manja od zvijezde koja nam daruje život. Riječ je o zaslonu, promjera 137 centimetara, sastavljenom od 60.000 crvenih i žutih LED dioda. Diode simuliraju površinu Sunca, a senzori, ugrađeni u instalaciju, prate kretanja posjetitelja. Puno posjetitelja znači i burnu reakciju, te aktivne animacije površine Flatsuna, dok će oni koji se sami nađi ispred umjetničkog djela, naići na 'mirno' Sunce. U slučaju da ispred instalacije nema nikoga, ona će se ugasiti.

Svim ovim upravlja računalo, a autor posjetitelje poziva na interakciju. Kako sve to izgleda možeš vidjeti ovdje:

Izvor

Posljednja izmjena: 22.01.2013.
Možda će te zanimati i: