bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Tinejdžer Amerima uštedio 400 milijuna dolara
‹ Fun novosti

Tinejdžer Amerima uštedio 400 milijuna dolara 29.03.

Američka vlada godišnje potroši 467 milijuna dolara na tintu i tonere. Pridodamo li tome troškove 50 saveznih država – na tintu se godišnje spiska više od milijarde dolara. Jedan je tinejdžer pronašao način kako taj iznos smanjiti za trećinu

Uredski tipovi znaju koliko se papira, tinte i tonera za printanje zna potrošiti svaki dan. No, ne razmišljamo o tome dok printamo neko, dosadno Izvješće u deset primjeraka i na sto stranica, koje ionako nitko nikad neće pročitati. Slično je svugdje. Iako su računala odavno zamijenila pisaće mašina i već desetljećima živimo u digitalnom dobu, još smo uvijek robovi papira, pečata i urudžbiranja.

Najgore je u državnim i javnim službama, kako kod nas, tako i u Americi. Ondje američka vlada godišnje potroši 467 milijuna dolara na tintu i tonere za printanje, a savezne države tom iznosu na godišnjoj razini pridodaju okruglu milijardu dolara. Ogroman, često i nepotreban trošak, može se drastično smanjiti jednostavnom promjenom fonta, dokazao je 14-godišnji Suvir Mirchandani iz Pittburgha.

Ovaj je mladić primijetio kako u njegovoj školi nastavnici i učenici imaju pravu maniju printanja, dijeljenja letaka i zatrpavanje oglasnih ploča nevjerojatnom količinom isprintanih poruka, obavijesti i reklama. Suvira zanimaju očuvanje okoliša i informatička tehnologija, pa je odlučio obje zanimacije spojiti u školski projekt.

Fokusirao se na tintu, jer, kako sam kaže, tu je moguće ostvariti najveće uštede: 'Tinta je dvostruko skuplja od francuskog parfema'. Živa istina, jer jedna unca (0,03 litre) Chanel No. 5 parfema košta 38 dolara, dok jednaka količina tinte za pisače stoji čak 75 dolara.

Suvir nije puno komplicirao sa svojim projektom, već je zdravorazumski odlučio istražiti koliko tinte se može uštedjeti promjenom fonta. Uzeo je najčešća slova u engleskom jeziku (e, t, a, o, r) te pomoću profesionalnog softvera u miligram izmjerio koliko tinte treba za printanje ovih slova u Garamond, Times New Roman, Century Gothic i Comic Sans fontovima. Potom je ova slova povećao, isprintao preko cijele stranice, izrezao i izvagao težinu papira i potrošene tinte. Višekratno je ponovio mjerenja i izračunao kako njegova škola godišnje može uštedjeti 21.000 dolara prelaskom na Garamond. Tajna je u tankim linijama tog fonta, tanjima od standardnog Times New Romana.

Na nagovor profesora, Suvir je svoj projekt iz školske prebacio na nacionalnu razinu. Njegov izračun pokazuje kako bi upotrebom Garamonda američka savezna vlada mogla uštedjeti 136 milijuna dolara godišnje, a priključe li se i savezne države, ovaj se iznos penje na 400 milijuna dolara. Gary Somerset iz američkog Ureda za printanje (da, takvo što postoji), izjavio je kako je Suvorov rad 'nevjerojatan', ali nije se obvezao na promjenu fonta u saveznim agencijama: 'Štedimo papir i tintu tako što polako migriramo na web. Osim toga, svi naši dokumenti printaju se na recikliranom papiru', kaže ovaj, tipičan birokrat.

Suvir pak smatra kako se puno veće uštede i pomoć očuvanju okoliša mogu ostvariti u našim domovima: 'Svi koji printaju kod kuće, mogu napraviti ovu, jednostavnu promjenu'.

Da znaš da je u pravu.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.03.2014.
Možda će te zanimati i: