bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Život je Matrix?
‹ Fun novosti

Život je Matrix? 12.12.

Svatko od nas ima svoju životnu filozofiju. Jedni vjeruju u novac, drugi u ljude, treći su uvjereni kako je religija pravi put, a neke je baš briga za sve. No, što ako je naš svemir, naš život, ništa više od kompjuterske simulacije?

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Washington pokušavaju provesti test koji bi trebao dokazati živimo li svi mi u kompjuterskoj simulaciji!? Ideja da smo svi mi samo proizvod nečije mašte ili programa kojeg vrti nezamislivo moćno računalo nije nova. Čak je i Platon smatrao da živimo u iluziji stvarnosti, uspoređujući naše postojanje sa sjenama na zidu spilje.

Ovu prilično radikalnu ideju do sada nismo bili u stanju testirati, ali znanstvenici iz Washingtona predlažu moguće rješenje. Naime, naša računala još uvijek ne mogu simulirati stvarnost. Za takvo što potrebna je procesorska snaga koju vjerojatno još nećemo imati desetljećima. Najbolji rezultat 'simuliranja' postigli su njemački fizičari stvorivši jednostavan model stvarnosti, veličine jednog femtometra ili 100 trilijuntih dijelova jednog metra.

Koristeći ovaj model znanstvenici vjeruju kako mogu doći do odgovora na pitanje živimo li u memoriji nekog računala ili ne. Predloženi test uključuje pojmove poput: 'energija kozmičkih zraka' i 'budući modeli svemira', a fizičari smatraju da pronalaskom određenih uzoraka mogu dokazati naše postojanje u simulaciji.

Bez obzira na rezultate testa, nema razloga za brigu. Život je još uvijek dovoljno stvaran, sreća je nešto čemu težimo, ljubav je ono zbog čega živimo, a suze, bila ova simulacija ili ne, i dalje će biti slane.

Uostalom, možda nije slučajno što su ovaj test osmislili upravo u američkoj saveznoj državi Washington. Naime, tamo su prije par tjedana legalizirali 'travu' i baš sad su se sjetili zabrijati na ovakve filozofske 'filmove'. Čista slučajnost. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 12.12.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • nikola101 18.12.2012. 10:08
  • Veoma zanimljivo:D a dok neki cekaj rezultate neki se brinu za smak svijeta.
    I opet dobivamo jedno pitanje jeli sve to stvarnost??
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)