bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
How to
Savjeti za uštedu prometa mobilnih podataka
‹ How to

Savjeti za uštedu prometa mobilnih podataka 18.12.

Pet giga mobilnog prometa na 4G brzinama u bonbonu stoje samo 45 kuna. To znamo svi i iako se 5 giga čini više nego dovoljno za mobilno surfanje, nije na odmet naučiti kako podesiti mobilni uređaj da ne troši podatke tamo gdje ne treba. Ajmo po redu...

Pazi naslova, kao da čitaš neki blog za domaćice. No, mi ti nećemo savjetovati kako da upotrijebiš sok od limuna za čišćenje zavjesa, ili kao lijek protiv prehlade, već ćemo ti pokazati kako naučiti mobitele da štede podatkovni promet. Uštedjeti ćeš svaki mjesec, brat bratu, bar parsto megabajta.

Google Chrome bandwith managment (samo Android)
Google je u svoj Chrome ugradio opciju koja može osjetno smanjiti količinu podataka prilikom surfanja webom. Naime, Chrome uz pomoć Googleovih servera sažima slike te optimizira stranice kod mobilnog surfanja i na taj način smanjuje promet i do 50 posto, tvrde u Googleu.

Ne vjeruješ li, tu je i jednostavan graf na kojem možeš vidjeti koliko si uštedio pomoću ove opcije. Uključiš je tako što pod naprednim opcijama, ‘upališ’ Data SaverChrome menu > Settings (Advanced) > Data saver

Google Maps keširanje
Više niti po kruh u novu pekaru ne idemo bez navigacije, o putovanju u druge zemlje da ne govorimo. Google Maps mogu ‘posrkati’ puno podataka u roamingu dok traže put do tvoje destinacije pa je daleko pametnije prije puta preuzeti kartu i učiniti je dostupnom offline.

Pretjeraš li s veličinom karte koju želiš skinuti na svoj uređaj, Maps će te upozoriti da je smanjiš tj. zumiraš. 

Kako bi preuzeo zemljopisnu kartu u Google Maps, odeš na kartu područja koja te zanima, utipkaš OK Maps u Search bar, podesiš veličinu karte i preuzmeš je. Easy peasy. Postoji još par načina koje možeš vidjeti u ovom videu:

Preuzimanje Gmail privitaka na Wi-Fiju
Besmisleno je skidati privitke elektroničke pošte u Gmailu dok si na mobilnoj vezi, kad to možeš na Wi-Fiju.

Odeš na postavke svog Gmail računa i na samom dnu uključiš opciju automatskog preuzimanja primitaka putem Wi-Fija: Gmail menu > Settings > youremail@gmail.com > (Data Usage) Download attachments

Onemogući auto-play video sadržaja na Facebooku

Automatska reprodukcija video zapisa svima nam ide na živce i nemamo pojma zašto su u Fejsu ovu opciju ostavili uključenom. Da bi je isključio, klikni prvo na ‘hamburger’ u gornjem desnom uglu appa, pa odskrolaj dolje na Postavke aplikacije.

Dodirni opciju Automatska reprodukcija (Na podatkovnom prometu i Wi-FI vezi) te odaberi opciju Samo na Wi-Fi vezama ili, još bolje, isključi automatsku reprodukciju u potpunosti.

Google Play ažuriranje (samo Android)

Sve aplikacije koje si preuzeo s Google Play dućana, automatski se ‘patchiraju’ u pozadini. Stani na kraj ovom curenju podataka tako što ćeš u Google Play postavkama otići na Settings, ondje odabrati Auto-update apps (prva opcija na zaslonu), te staviti kvačicu kraj Auto-updates over Wi-Fi only.

Prihvatiš li svih šest navedenih savjeta, garantiramo ti da ćeš trošiti osjetno manje podatkovnog prometa, a na kraju priče ostat će ti više mega i giga za gledanje videa, igranje, društvene mreže i za sve ono što te veseli.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.12.2015.
Možda će te zanimati i: