bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
19-godišnjak programirao online robota-odvjetnika
‹ Tech novosti

19-godišnjak programirao online robota-odvjetnika 10.04.

Uf, ne volimo se niti zamišljati u situacijama u kojima nam treba odvjetnička pomoć. Kazne i suđenja na stranu, jednako velik problem je taj što odvjetnici traže previše love. Kad već živimo u svijetu gdje sve postoji online, zašto ne bismo za savjet pitali i online odvjetnika, pogotovo ako je totalno besplatan?

Joshua Browder ima 19 godina i studira računalne znanosti na poznatom MIT-u. Kao i svi mi, i ona ima neplaćenih kazni za parkiranje samo što su u Americi i Britaniji žalbe na takve kazne daleko skuplje nego kod nas. Visoki odvjetnički honorari ponukali su Joshuu da napravi DoNotPay – online servis za pisanje žalbi na kazne za parkiranje.

Servis je ubrzo prerastao u automatizirani sustav za pisanje pravnih žalbi na osnovu predložaka koji su uspješno prošli na pravom suđenju.

'Sam sam programirao svog robota za žalbe i mislim kako je postao adekvatna zamjena za odvjetnike koji zarađuju na sličnim kaznama. Isto tako, znam da postoji na tisuće programera koji rade na sličnim projektima i nadam se kako ćemo jednog dana stvoriti sustav kako bi svi imali jednako dobru pravnu zaštitu poput milijardera'.

Kako to obično biva u sličnim vijestima, i DoNotPay je zasad dostupan jedino na engleskom te ne zna naše zakone. No, pokaže li se online robot-odvjetnik perspektivnim i profitabilnim servisom, ne sumnjamo da će svoju primjenu pronaći i u drugim razvijenim zemljama.

Kod nas? Znaš kako to ide, izmislit će neki zakon koji će zabraniti slične servise zbog nelojalne konkurencije. Uostalom, pogledaj kakva je situacija s iTunesima, Spotifyjem i mnoštvom drugih online servisa koji kod nas nisu legalni. Zašto? Eto, zato.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.04.2016.
Možda će te zanimati i: