bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
3D printanje čuda radi
‹ Tech novosti

3D printanje čuda radi 30.07.

Printeri ne moraju printati samo na papiru. Nova generacija 3D printera može proizvesti praktički sve, a uskoro bi ovi printeri trebali izrađivati gotove elektroničke komponente. Slijedeći korak – mobiteli, automobili, jahte, dvorci u Francuskoj...

3D printeri su do prije dvije-tri godine bili ogromni i nezgrapni strojevi, a koštali su više nego nova plastična operacija ocvale zvijezde nekog zaboravljenog reality showa. No, kao što je to uvijek slučaj s tehnologijom povezanom s računalima, i 3D printeri su brzo postali jeftiniji. Danas možeš kupiti jedan takav printer za svega 500 dolara.

Jeftini 3D printeri ograničeni su veličinom predmeta kojeg mogu izraditi (najčešće 15x15 centimetara) te materijalom kojeg koriste. Obično je riječ o plastici, ali skuplji i bolji 3D printeri mogu izrađivati predmete i od keramike ili metala. Postoje 3d printeri koji rade s biomaterijalom, pa se čak razmišlja i o printanju organa za transplantaciju. Preciznost nije problem, jer čak i jeftini 3D printeri imaju toleranciju od samo 0.1 mm, a oni vrhunski ne griješe.

Tehnologija izrade 3D printera se razvija nevjerojatnom brzinom i nije daleko dan kad ćemo svi imati jedan ovakav uređaj u vlastitom domu. Izrada rezervnih dijelova, jednostavnih igračaka, raznih ukrasa, suvenira i sličnih sitnica postat će jednostavnim kućnim poslom, poput strojnog pranja posuđa.

3D printeri mogli bi uskoro početi proizvoditi i sve ostale elektroničke uređaje. Naime, razvijena je tehnologija koja omogućava printanje tiskanih ploča, žica i svih elektroničkih komponenti izravno u samo kućište uređaja. Zamislite mobitel debljine kreditne kartice. Sva elektronika bila bi 'utisnuta' u materijal od kojeg je mob izrađen te ne bi bilo potrebe za čipovima, vijcima i bilo kakvim pokretnim dijelovima.

No, mnogi upozoravaju na mračniju stranu ovih, nesumnjivo korisnih, uređaja. Naime, 3D printeri već sada mogu otisnuti skoro sve pa tako i dijelove za vatreno oružje. Dobije li svaki luđak ili fanatik mogućnost doći do oružja kad god se sjeti…

Nadajmo se da će zakonodavci pronaći rješenje za ovaj problem i da ćemo, u ne tako dalekoj budućnosti, umjesto odlaska u razne Bau trgovine i prodavaonice informatičke opreme upaliti 3D printer i isprintati stvar koju trebamo. Jednu motornu pilu, kavu sa šlagom i iPhone 8 GTi Turbo 16v? Što da ne.

 

Posljednja izmjena: 30.07.2012.