bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Afrička mobilna revolucija
‹ Tech novosti

Afrička mobilna revolucija 11.03.

Mobiteli su pokrenuli pravu, malu revoluciju na 'crnom' kontinentu. Baš svi, od farmera do doktora, koriste mobitele i razne aplikacije kako bi plaćali račune, saznali vremensku prognozu, kupovali, prodavali…

U Africi nije sve tako crno kako nas uvjeravaju mediji. Na stranu problemi i sukobi, činjenica je kako Afrika ogromnim koracima grabi naprijed i kako polako dostiže ostatak svijeta. Sve je više dobrih vijesti koje dolaze iz Afrike i sve više investicija u siromašne afričke zemlje.

Osnivač sajma Tech4Africa, Gareth Knight, tvrdi kako će afričko tržište mobilnih tehnologija uskoro vrijediti više od 100 milijardi dolara. Danas, više klinaca u Africi ima mobitel nego struju u svojim domovima. Rijetki imaju osobno računalo ili pristup fiksnom telefonu pa je to razlog zašto Afrikanci mobitelima rješavaju email, obavljaju plaćanja, čitaju vijesti… rade sve ono što mi radimo putem računala.

Mnogi stanovnici Afrike imaju mobitele koje ujedno koriste kao svjetiljke i za slušanje radija, ali prava 'mobilna eksplozija' tek slijedi, uvjerava Knight. Navodi primjer poduzetnika iz Gane koji je, nakon što je posudio novac od obitelji i prijatelja, pokrenuo proizvodnju riže na zapadu zemlje. Danas ima 2.000 kooperanata s kojima komunicira putem SMS-a. Šalje im poruke, obavijesti i informacije o proizvodnji i otkupu riže, a u par godina od nule je došao do drugog izvoznika riže iz Gane.

Knight priča kako Afrikance ne zanimaju 'Angry Birds' i slične aplikacije za ubijanje dosade, oni žele gadgete i appove koji će im olakšati i poboljšati svakodnevni život. Stanovnici Afrike najviše koriste jeftine Nokije te stare modele Blackberryja koji se u nekim afričkim zemljama mogu dobiti za svega osam dolara mjesečno, uz pretplatu s besplatnim internetom. Specifičnost afričkog tržišta je što mnogi nose i koriste više mobitela, a većina ih koristi prepaid.

Pitaš se zašto velike tvrtke zanima siromašno afričko tržište? Jednostavno, Afrika ima najbrži gospodarski rast na svijetu, a svake godine sve je više stanovništva srednje klase, ljudi koji su, djelomice zahvaljujući i mobilnoj tehnologiji, pobjegli iz siromaštva u bolji život.

Mobilna tehnologija mijenja svijet nabolje i floskula kako je Zemlja 'globalno selo' uskoro će postati stvarnost. Uzgajivač riže u Gani, farma svinja u Slavoniji i uzgajivač zelja u Zagorju bit će povezani, a svi znamo što nastaje kad se riža i meso povežu sa zeljem. Mljac! :)

Izvor

Posljednja izmjena: 11.03.2013.
Možda će te zanimati i: