bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
AirMule – spasilački dron
‹ Tech novosti

AirMule – spasilački dron 15.01.

Dronovi već prevoze sve i svašta pa zašto ne bi i ljude? Vidjeli smo prototip kineskog drona za prijevoz putnika dok Izraelci razvijaju AirMule – bespilotnu letjelicu namijenjenu spašavanju bolesnih i izvlačenju ranjenika s bojišta

Izraelski AirMule, dron za hitnu pomoć koji može ponijeti dvije osobe, obavio je prvi probni let. Dron slijeće i polijeće poput helikoptera, ali može pristupiti mjestima gdje helikopter ne može niti 'prismrdjeti'.

Dron tvrtke Tactical Robotics može ponijeti 450 kilograma tereta na udaljenost od 50-ak kilometara. Izraelci planiraju uskoro organizirati nova testiranja i prve pokazne letove zainteresiranim kupcima.

Osim u vojne svrhe, dron bi mogao zanimati i gradske oce u velikim gradovima zbog mogućnosti leta u blizini nebodera i sličnih prepreka. Naime, AirMule ima rotor unutar konstrukcije pa nema opasnosti da zapne elisom za neku zgradu, drvo ili banderu.

Tactical Robots nije jedina tvrtka koja razvija drona za prijevoz ljudi. Kinezi su nedavno predstavili Ehang 184 - drona koji može prevesti osobu težine do 100 kilograma i pritom postiže brzinu od 100 km/h.

Sad se sigurno pita hoćemo li se uskoro svi vozikati dronovima umjesto automobilima? Teško, ali ove će letjelice zasigurno pronalaziti sve više primjene u svakodnevnom životu. Dron-poštar, dron-hitna, dron-sve što ti padne na pamet…

Izvor

Posljednja izmjena: 18.01.2016.
Možda će te zanimati i: