bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Američka vojska ima hoverbike
‹ Tech novosti

Američka vojska ima hoverbike 20.01.

Kickstarter pokrenut u rujnu 2014. zapeo je za oko američkom Ministarstvu obrane i projekt hoverbikea ubrzo je preuzela vojska. Dvije godine kasnije, prvi prototip hoverbikea prikazan je na vojnom poligonu u Marylandu. Plan je da ovakve letjelice u skoroj budućnosti počnu dostavljati zalihe vojnicima na bojišnici

Otkad smo prvi put vidjeli speedere u Povratku Jedija, tamo negdje davno u prošlom stoljeću, maštamo o sličnoj letjelici. Zamisli takav hoverbike - sjedneš i poletiš, bez opasnosti da prokližeš u nekom zavoju i završiš na Hitnoj.

Istina, ništa te ne sprečava da pogodiš neko drvo ili zid, ali mi bi speeder vozili maksimalno oprezno, ne brže parsto kilometara na sat. Speederi još uvijek spadaju pod domenu znanstvene fantastike, ali kako je krenulo za desetak godina mogli bi se provozati na prvim hoverbikeovima.

Naime, američka vojska demonstrirala je funkcionalni prototip letjelice koju od 2014. razvijaju s tvrtkom Malloy Aeronautocs. Projekt koji je Chris Malloy pokrenuo na Kickstarteru preuzela je vojska i letjelicu službeno nazvala JTARV - Joint Tactical Aerial Resupply Vehicle.

JTARV bi trebao poslužiti za dostavu zaliha, streljiva i sanitetskog materijala na bojišnici, u situacijama kad je preopasno slati vojnike.

Vojni hoverbike zasad ne obara s noge performansama, ali vojska ne štedi love u njegov razvoj. Planira se povećati mu domet na 200 kilometara i omogućiti nosivost od nekih 360 kilograma kako bi JTARV mogao prevesti što više opreme pri svakom letu.

Ako će moći letjeti s opterećenjem od 360kg… S nestrpljenjem čekamo razvoj situacije bruseći hoverbike letačke vještine, a kako drugačije nego, igrajući Wipeout.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.01.2017.
Možda će te zanimati i: