bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App tjedna: Harmony
‹ Tech novosti

App tjedna: Harmony 19.02.

Svako malo pročitamo kako je 'internet stvari' budućnost, kako će promijeniti naše živote te slične najave i priče o tom famoznom internetu koji nas čeka u budućnosti. Ne vjeruj svemu što pročitaš, jer Internet of things (IoT) već postoji i uz nešto love, truda te ovu aplikaciju i ti možeš već danas početi živjeti u hi-tech budućnosti

Dođeš pred kuću, izvadiš mobitel i pritiskom na zaslon otključaš ulazna vrata i otvoriš garažu. Potom mobitelom pališ svjetla i televizor, pritiskom na drugu ikonu zaključavaš vrata iza sebe, a usput uključiš mikrovalnu u koju planiraš ubaciti nešto za u kljun.

Gadgeti koji ti omogućuju ovakvu vrstu kontrole postoje već godinama, ali riječ je o zasebnim uređajima koji upravljaju svaki svojom domenom – jedan garažom, drugi vratima, treći svjetlima…

Cilj nam je objediniti komunikaciju svih modernih uređaja i omogućiti upravljanje putem jednog uređaja, univerzalnog daljinskog upravljača kojeg nosiš u džepu – tvog smartfona.

Mobitel imaš, imaš i mrežu putem koje smart uređaji mogu komunicirati (Wi-FI), preostaje im samo nešto što će ih istinski ujediniti. Tu na scenu stupa Logitech sa svojom Harmony serijom uređaja za daljinsko upravljanje.

Logitech Harmony Hub možeš ubosti na Amazonu za nekih 800 kuna. Riječ je o uređaju koji će se putem WI-Fija povezati sa svim tvojim smart uređajima u stanu ili kući. Kompatibilan je s 270.000 uređaja, tvrde u Logitechu, a nove zakrpe, koje će Harmony Hub preuzeti s interneta, konstantno proširuju listu kompatibilnih gadgeta.

Harmony za Android i iOS uređaje, besplatna je aplikacija pomoću koje možeš upravljati svim uređajima povezanim putem Harmony Huba.

Pametni televizori, konzole za igranje, računala, rasvjeta, pametna bijela tehnika… sve to Harmony može kontrolirati nakon što podesiš postavke. Moguće je i napraviti takozvane scene koje ti omogućuju da više radnji pretvoriš u jednu opciju.

Recimo, aplikaciju programiraš tako da scena 'Gledam Netflix' upali televizor, pokrene Netflix s uređaja kojeg odabereš i smanji rasvjetu u sobi.

Harmony ima i nedostataka pa je recimo početni setup prava muka, a povezivanje s Logitechovim serverima nekad zna potrajati.

No, ako si pravi geek koji brije na gadgete i tehnologiju, onda je Harmony opcija o kojoj definitivno vrijedi razmisliti.

Posljednja izmjena: 20.02.2016.
Možda će te zanimati i: