bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Arheolozi oživljavaju povijest u virtualnoj stvarnosti
‹ Tech novosti

Arheolozi oživljavaju povijest u virtualnoj stvarnosti 31.01.

Upitate li klinca koji odrasta na Indiani Jonesu što želi postati kad naraste, velika je vjerojatnost da ćete dobiti odgovor ‘arheolog’. No, prava arheologija nema previše veze s bičevima, ljepoticama u opasnosti i letu u frižideru, a više s učenjem, radom i virtualnom stvarnosti (VR). Kakav sad VR? Ovako...

U muzeje odlazimo kako bismo vidjeli i doživjeli djeliće naše prošlosti. Iz istog razloga putujemo svijetom i obilazimo turističke atrakcije od kojih su često ostale samo ruševine. No, zamisli da umjesto ruševina jedne Akropole antičku Atenu možeš doživjeti u punom sjaju? Ili da vlastitim očima možeš vidjeti kako su ulice Jeruzalema izgledale u vrijeme dok je njima hodao Isus?

Sve ovo, uskoro bi moglo postati for real, zahvaljujući australskoj startup tvrtki Lithodomos VR koja je prikupila 5 milijuna kuna za razvoj jedinstvenog VR sustava.

Naime, tvrtka iz Melbournea u umjetnoj stvarnosti stvara povijesno točne replike drevnog svijeta za upotrebu u turizmu, obrazovanju i zabavi. Već su potpisali ugovore za muzejske instalacije u Španjolskoj, rade video za Berlinski filmski festival te razvijaju VR aplikaciju za posjetitelje Jeruzalema.

Lithodomos VR osnovan je prošle godine, a okuplja skupinu arheologa, 3d umjetnika te stručnjaka za content. ‘Naša strast za arheološkom točnošću čini nas posebnima’, kaže osnivač tvrtke, Simon Young. ‘U samo nekoliko mjeseci, iz početne ideje izrasla je tvrtka s devet zaposlenih.’

‘Od početka imamo samo jedan cilj - oživjeti antički svijet pomoću umjetne stvarnosti’, objašnjava svoju viziju Young.

Na Google Playu možeš preuzeti besplatnu Lithodomosovu aplikaciju Ancient World in VR, a ako ti se svidi, tu je Ancient Jerusalem in VR - app za iOS i Android uređaje koji košta 19 kuna.

Izvor

Posljednja izmjena: 01.02.2017.
Možda će te zanimati i: