bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Automatizacija pred vratima
‹ Tech novosti

Automatizacija pred vratima 23.06.

Dobro jutro, gazda, jeste li za kavu – upita nas naš automatizirani dom, potom napravi doručak, pripremi kavu i nahrani psa. Nije SF, uskoro ćemo svi moći automatizirati prostor u kojem živimo pomoću ovakvih uređaja

Automatizacija, kako to blesavo zvuči. Na prvu pomisliš kako je to nešto vezano uz automobile, automate ili nešto slično, a kad tamo, riječ je o sistemima koji rad s čovjeka prebacuju na strojeve, hardver i softver. Roboti koji mijenjaju radnike? Yup, to je automatizacija. Tableti umjesto konobara u restoranima? Ista stvar? Kuće u kojima  grijanje, sigurnost, rasvjeta i sve radi potpuno automatski? Kućna automatizacija!

Upravo je kućna automatizacija doživjela pravi bum zadnjih godina. Imati automatizirane kućne instalacije pravi je statusni simbol među tech ekipom u Americi, pa je sve više stanova i kuća u kojima se svim funkcijama doma upravlja s jednog mjesta, bilo da je riječ o centralnom panelu, tabletu ili računalu.

Među brojnim rješenjima za kućnu automatizaciju pronašli smo i jedan prilično povoljan sustav. Archos Smart Home stoji 250 dolara, a u paketu dolaze tablet, dvije kamere, dva senzora pokreta i dva senzora koji prikupljaju informacije o temperaturi, vlažnost zraka i ostalim vremensko-prognostičke podatke.

Naravno, s ovakvim sustavom ne možeš očekivati da će tvoja gajba početi kuhati, prati i peglati umjesto tebe, ali i to je početak. Sustav dozvoljava spajanje 13 različitih uređaja koji se mogu nalaziti na udaljenosti do 20 metara. Nabaviš ovakvo što i onda pokupuješ pametne frižidere, mikrovalke, klima uređaje, sustav nadzora i sva ostala čuda, zavališ se u fotelju s tabletom u rukama i uživaš.

Softver na Smart Home tabletu omogućava stvaranje različitih scenarija za kućnu automatizaciju. Recimo, kad se otvore ulazna vrata, kamera može automatski snimiti fotografiju osobe koja ulazi. Archos za skoru budućnost najavljuje i praćenje kućnih ljubimaca pomoću posebnih senzora, a jedino što nedostaje je robot koji će prošetati psa dok mi gledamo utakmice Svjetskog prvenstva.

Posljednja izmjena: 23.06.2014.
Možda će te zanimati i: