bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Barometri svih zemalja, ujedinite se!
‹ Tech novosti

Barometri svih zemalja, ujedinite se! 16.02.

Neki noviji Android smartfoni imaju ugrađene barometre. Cliff Mass, profesor meteorologije iz Seattlea, iskoristio je tisuće i tisuće takvih barometra kako bi stvorio globalnu mrežu koja u budućnosti može itekako pomoći u prognoziranju vremena

Ako imaš Samsung Galaxy S3, Galaxy Nexus, Galaxy Note ili Nexus 4 smartfon te Nexus 10 ili Motorola Xoom tablet – čestitamo. Onda također unutar svog uređaja imaš i barometar za koji možda nisi niti znao da postoji. Zašto barometar u mobu? A što da ne? Ako mogu kamere, akcelerometri i senzori, može i barometar. Nego, strašno nas zanima što će slijedeće pokušati ugurati u smartfon. Helikopter? Auto praonicu? Iskreno, ništa nas više ne može iznenaditi kad su gadgeti u pitanju.

Vratimo se mi našim barometrima. Profesor Cliff Mass sa Sveučilišta Washington u Seattleu odmah je primijetio kako se senzori za mjerenje atmosferskog tlaka, ugrađeni u mobitele i tablete, mogu iskoristiti za puno više od pomoći pri određivanju točne lokacije. Kontaktirao je Cumulonimbus, kanadsku tvrtku koja je već imala sličan, gotov app i u svega par tjedana nastao je PressureNet. Aplikacija je u potpunosti besplatna, a 'vrti' se na već nabrojanim Android uređajima. PressureNet radi na vrlo jednostavnom principu – tiho 'čuči' u pozadini, prikuplja podatke o atmosferskom tlaku i zatim putem interneta te podatke šalje znanstvenicima na Sveučilištu Washington.

'Potencijal appa je ogroman', kaže profesor Mass. 'Mogli bi dobiti na stotine tisuća mobilnih mjernih stanica, što bi moglo značajno poboljšati našu sposobnost kratkoročne prognoze'.

Profesor i njegova ekipa trenutno primaju oko 5.000 mjerenja svakog sata, a korisnici appa su raštrkani po cijeloj Sjevernoj Americi i Europi. Mass je najviše zainteresiran za geografska područja poznata po čestim ljetnim olujama i smatra kako bi PressureNet mogao pomoći u razumijevanju ovih nepredvidljivih vremenskih nepogoda: 'Grmljavinsko nevrijeme jedno je od 'najslabijih' područja vremenske prognoze. Zahvaćaju relativno malo područje, razviju se u svega par sati, ali pritom mogu nanijeti velike štete'.

Gusta PressureNet mreža pomogla bi pri praćenju kretanja smjera takve oluje i omogućila meteorolozima da nas na grmljavinske pljuskove upozore par sati prije nego se nebo otvori nad našim glavama.

Sustav nadzora još uvijek je u testnoj fazi, ali Mass i društvo vjeruju da će njihov projekt pokazati rezultate te da ćemo za koju godinu svi mi u džepu nositi minijaturne meteorološke mjerne stanice. Već vidimo tu vremensku prognozu: Pero Perić iz Babine Grede danas u 13:00 je izmjerio 25 celzija i tlak od 980 hektopaskala, Mirna Mirić iz Poreča 29 celzija i 960 hPa, Ivan Ivić… i tako za svih 4 i nešto milijuna, koliko nas ima.

Izvor

Posljednja izmjena: 16.02.2013.
Možda će te zanimati i: