bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Baterija s bakterijama
‹ Tech novosti

Baterija s bakterijama 26.12.

Znanstvenici sa Sveučilišta Binghamton, u američkoj saveznoj državi New York, napravili su bateriju pogonjenu bakterijama koristeći jedan jedini list papira. Cilj im je stvoriti bateriju koja bi trebala raditi tjednima zahvaljujući bakterijama koje žive i proizvode električnu energiju u hranjivoj podlozi kojom je papir premazan

Reklame su nas desetljećima učile da su bakterije zlo koje treba uništiti raznim antibakterijskim sapunima, sredstvima i sličnim glupostima. No, prava je istina da su bakterije dio našeg tijela. Milijarde jednostaničnih organizama žive u nama, na nama i oko nas. Samo rijetke bakterijske vrste mogu nam naškoditi dok ih je golema većina potpuno bezopasna ili čak korisna.

Na primjer, korisne poput bakterija koje se nalaze u eksperimentalnoj vrsti baterije razvijenoj od strane stručnjaka sa Sveučilišta Binghamton. Bakterijska baterija radi na prilično jednostavnom principu -na list kromatografskog papira postavljene su trake srebrnog nitrata i sve to premazano je voskom. Preostali papir sačinjen je od polimera koji sadrži spremišta ispunjena tekućinom s bakterijama.

Proces staničnog disanja, za kojeg su zaslužne bakterije, proizvodi električnu energiju. Ovakva baterija može proizvesti tek 44,85 mikrovata pri 105,89 mikroampera što bi trebalo biti dovoljno za višetjedni rad medicinskih senzora ili malenih elektroničkih uređaja u uvjetima kad uobičajeni izvori električne energije nisu pri ruci.

Možda nije pretjerano korisno, ali je svakako zanimljivo vidjeti što sve znanstvenici ne pokušavaju kako bi razvili učinkovite baterijske tehnologije.

Izvor

Posljednja izmjena: 27.12.2016.
Možda će te zanimati i: