bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Bill Gates bi oporezivao robote
‹ Tech novosti

Bill Gates bi oporezivao robote 18.02.

Sve veća automatizacija i napredak robotike dovode do sve manje zaposlenosti. Za desetak godina veći dio manualnih poslova mogli bi obavljati roboti i pitanje je od čega će živjeti sve veći broj nezaposlenih. Bill Gates ima jednostavno rješenje – na svakog robota vlasnici bi trebali plaćati porez

Znamo da ti se danas činjenica kako bi jednog dana mogao ostati bez posla, jer će te zamijeniti roboti, čini pomalo luckastom, ali bolje se počni pripremati i na budućnost u kojoj će biti još teže pronaći posao.

Kako bi društvo nastavilo funkcionirati u takvoj situaciji, Bill Gates predlaže porez na robote. Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu smatra kako bi se takav porez mogao iskoristiti za educiranje nezaposlenih za poslove koje robote neće moći obavljati, poput brige o djeci, starijim ili nemoćnim osobama.

Naravno, Bill je svjestan da bi porez mogao usporiti razvoj robotike i robote učiniti puno skupljima, ali uvjeren je da vlade širom svijeta moraju početi razmišljati o takvoj opciji prije nego se broj nezaposlenih počne drastično povećavati.

Inače, Europski parlament u četvrtak je odbacio prijedlog o porezu na robote i umjesto toga pozvao na pisanje zakonskog okvira o proizvodnji i korištenju robota. Većina EU zastupnika smatra kako će automatizacija i roboti dovesti do stvaranja novih radnih mjesta, pogotovo u hi-tech sektoru, te povećane produktivnosti.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.02.2017.
Možda će te zanimati i: