bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Vinilne ploče pobijedile digitaliju
‹ Tech novosti

Vinilne ploče pobijedile digitaliju 05.12.

Prvi put, još tamo od ranih devedesetih, izdavači i trgovci zaradili su više love od prodaje vinilnih ploča nego prodajom glazbe u digitalnom obliku. Gramofoni su ponovno in, vlasnici trgovina pločama zadovoljno trljaju ruke, svi su sretni osim hipstera. Naime, sad kad je LP ponovno postao mainstream, morat će pronaći novi medij za reprodukciju glazbe. A magnetofon?

Ne računamo li same početke digitalnog doba, tamo krajem prošlog stoljeća, vinilne su ploče prošli tjedan u Velikoj Britaniji prvi put u povijesti prodajom prestigle digital. Kupci su potrošili više para na stare, dobre ploče nego na bitove i bajtove koje se pretvaraju u glazbu na tvom smartfonu ili računalu.

U brojkama, to je 2,4 milijuna funti za vinil naspram 2,1 milijun potrošenih na digitalno preuzimanje albuma. U usporedbi s istim tjednom prošle godine, prodaja LP-ja zabilježila je rast od 100 posto dok je digitalija izgubila 2,3 milijuna funti.

Procjenjuje se kako je porastu popularnosti vinila pomoglo otvaranje novih trgovina pločama te dodavanje LP-ja na police velikih trgovačkih lanaca. Također, ploče su jedan od najpopularnijih božićnih poklona ove godine, a trend porasti popularnosti vinila u Britaniji traje punih devet godina.

U potpunosti ih razumijemo, i mi više volimo baratati omiljenom nam glazbom i religiozno čuvati najdraže nam ploče. Za sve ostalo, tu je streamanje.

Izvor

 
Posljednja izmjena: 06.12.2016.
Možda će te zanimati i: