bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Čarobna kutijica puna anonimnosti
‹ Tech novosti

Čarobna kutijica puna anonimnosti 14.10.

Privatnost na internetu itekako je važna. Naprosto, ne volimo da nam netko stalno viri preko ramena i prati što radimo. Snalažljivija ekipa odavno je prešla na Tor, ali što ako ti informatika nije jača strana? U tom slučaju, anonabox bi mogao biti ono što tražiš

Znaš li razliku između anonimnosti i privatnosti na internetu? Dakle, anoniman možeš biti jedino ako se ne prijaviš na mail, forume i sve ostalo što traži prijavu, ako koristiš anonimni web preglednik, ako se spajaš na internet preko Tora s Linux stroja na kojem nisu instalirana nikakva ažuriranja… Prilično komplicirano i bespotrebno, osim ako ne radiš na projektima koji vrijede milijune ili ti nadimak ne počinje s dvije nule, a završava sa sedmicom.

Privatnost je nešto drugo. Naravno da nitko ne želi da mu razne, tajne agencije provjeravaju email, prate koje stranice posjećuje i naprosto paze na to kako se ponašamo. Istovremeno, od tih istih agencija očekujemo da love zločeste dečke koji Internet koriste za dogovaranje zločestih stvari.

Primjećuješ u čemu je problem? Vlasti ne mogu pronaći negativce na internetu bez zadiranja u našu privatnost. Zbog toga nas obično ništa niti ne pitaju i nastavljaju 'prisluškivati' sve što radimo na webu. Naravno, ovo vrijedi za američke sigurnosne agencije, a kad su naše u pitanju… nekako sumnjamo.

Bez obzira na poslovičnu nesposobnost naših javnih službi, mnogi od nas ne vole niti pomisao da ih netko nadzire, makar i virtualno. Softverski način izbjegavanja ovakvih 'njuškala' postoji u vidu Tora – mreže koja će 'šifrirati' tvoj internetski promet i prosljeđivati ga preko drugih računala, sve dok mu se ne zametne trag.

No, za podešavanja Tora potrebna je prilična informatička pismenost i dosta truda. Srećom, uskoro bi anonimnost na internetu trebala postati dostupna svima i to zahvaljujući anonaboxu – maloj kutijici punoj čuda.

Anonabox se 'navlači' na mrežni kabl ili ga spojiš na ruter za bežičan pristup netu. Mala kutijica, veličine pola kutije cigareta, obavit će sav posao spajanja na Tor i podešavanja tvog pristupa internetu kako bi ostao koliko-toliko anoniman.

Anonabox možeš naručiti na Kickstarteru po promotivnoj cijeni od 51 dolara. I upamti – anonabox te neće učiniti potpuno anonimnim sam po sebi. Još uvijek ti treba 'anonimno' računalo, anonimni web preglednik, anonimni operativni sustav… Komplicirana ta anonimnost. :/

Izvor

Posljednja izmjena: 14.10.2014.
Možda će te zanimati i: