bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Cesta od solarnih cigli
‹ Tech novosti

Cesta od solarnih cigli 22.12.

Dorothy se zaputila u Oz, vidjeti velikog čarobnjaka, cestom napravljenom od žutih cigli. Naš put u budućnost mogao bi biti napravljen od potpuno drugačijeg građevnog materijala. Naime, u Francuskoj je otvorena prva cesta popločena solarnim panelima

Prva solarna cesta na svijetu svečano je otvorena na sjeveru Francuske. Inovativna cesta nalazi se u gradiću Tourouvre, u kišnoj Normandiji. Duga je 1.000 metara, a solarnim panelima popločena je desna strana ceste, ukupne površine 2.800 m2.

Cestu je izgradila francusko-američka tvrtka Colas koja na ovom projektu, nazvanom Wattway, radi zadnjih pet godina. Wattway će se na novoj cesti testirati sljedeće dvije godina kako bi se provjerila otpornost ugrađenih solarnih panela na promet te ustanovila količina proizvedene energiju u stvarnim uvjetima.

Cesta bi, teoretski, godišnje trebala  proizvesti oko 4.200MWh što bi trebalo biti dovoljno energije za svu rasvjetu u gradiću koji ima 3.300 stanovnika ili za godišnju potrošnju 130 domaćinstava.

Zvuči sjajno i možda se pitaš zašto svi odmah ne počnemo graditi ovakve ceste?

Razlog je jednostavan - cijena. Riječ je o eksperimentalnoj tehnologiji koja košta 'ohoho' novaca. Naime, tih 1.000 metara ceste koštalo je pet milijuna eura.

Francuzi planiraju izgraditi jedan kilometar solarne ceste na svakih 1.000 kilometara običnih prometnica. S obzirom na to da imaju nešto više od milijun kilometara u cestovnoj mreži lako je izračunati da će ih takav projekt, po ovim cijenama, koštati 5 milijardi eura.

Jako skupo, ali očuvanje majčice Zemlje i samim tim budućnosti ljudske vrste nema cijene, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 26.12.2016.
Možda će te zanimati i: