bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Dronovi umjesto psa čuvara
‹ Tech novosti

Dronovi umjesto psa čuvara 07.11.

Kad vidiš stvari poput Sunflower Home Awareness sustava za nadzor, shvatiš kako je sadašnjost tehnološki naprednija od većine SF filmova. Riječ je o sustavu koji pomoću naprednih senzora i dronova opremljenih kamerama omogućava potpuni nadzor svega što se događa u okolici tvog doma

I dok smo nekad podizali zaštitne ograde i nabavljali oštre pse kako bi bili sigurni da nitko nepozvan neće švrljati po našim dvorištima, uskoro ćemo moći postaviti napredne senzore oko kuće, a nadzor u potpunosti prepustiti dronovima.

Prvi korak napravila je tvrtka Sunflower Labs predstavivši koncept sustava za nadzor koji ti omogućava da u svakom trenutku vidiš što se događa u tvom dvorištu, i to bez instalacije skupih kamera za nadzor. Njihov sustav bazira se na senzorima za pokret, vibraciju i zvuk koje jednostavno utakneš u zemlju. Senzori će aplikaciji na tvom smartfonu javiti svako kretanje koje detektiraju, bilo da je riječ o životinji ili čovjeku, a ti tada možeš poslati drona opremljenog kamerom ako želiš istražiti o čemu je točno riječ.

Senzori su umreženi i opremljeni algoritmima strojnog učenja pa bi problem u vidu neželjenih životinja trebali prepoznati i riješiti putem svjetlosnih i zvučnih signala. Prepoznaju li došljaka kao nekog od članova kućanstva senzori se pretvaraju u ambijentalnu rasvjetu dok će nepozvani gosti biti ‘pozdravljeni’ upozorenjima.

Zadnji korak zaštite izlazak je posebnog drona koji će doletjeti do ‘problema’ i početi ga snimati kamerom. Dron se inače nalazi u posebnom spremištu, gdje je priključen na punjač, otporan je na sve vremenske neprilike i može letjeti nekih 15 do 20 minuta, tvrdi osnivač Sunflower Labsa Alex Pachikov.

Naravno, dron je opremljen i infracrvenom kamerom za noćno snimanje, a sav snimljeni materijal šalje se vlasniku i pohranjuje na serveru. Pachikov i njegov partner Chris Eheim, inženjer aerospace tehnologije, dobili su nužnu financijsku injekciju za svoj startup i projekt je od koncepta ubrzo ušao u fazu testiranja.

Sunflower Home Awareness još uvijek nema cijenu, niti točan datum izlaska na tržište, ali tvrtka već prima predbilježbe zainteresiranih kupaca.

‘Jednog dana, naša djeca neće ni znati za nadzorne kamere koje nisu pokretne’, kaže Pachikov.

‘To neće imati smisla. To bi bilo kao smartfon bez kamere. Ideja o nadzornoj kameri koja ne leti činit će im se kao nešto iz mračnog, srednjeg vijeka.’

Iskreno, nama se ideja o letećim kamerama koje nas nadgledaju čini jednako mračnom.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.11.2016.
Možda će te zanimati i: