bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Facebook eksperimentira s bežičnom mrežom brzine 20 Gbps
‹ Tech novosti

Facebook eksperimentira s bežičnom mrežom brzine 20 Gbps 12.11.

Odlika velikih tvrtki je da razmišljaju unaprijed i da uvijek nastoje diversificirati poslovanje. Zbog toga Google, između ostalog, eksperimentira sa samovozivim automobilima dok Facebook ozbiljno radi na razvoju bežične mreže koja bi trebala pokriti teško pristupačne i siromašne predjele, tamo gdje optički kabl nikad neće doći

Iz Facebooka su objavili kako su dostigli brzine od 20 Gbps prilikom testiranja broadband tehnologije na milimetarskim radio valovima. Facebookovi stručnjaci već godinama rade na izgradnji bežične mreže bazirane na tim frekvencijama kako bi omogućili internetski broadband pristup zabačenim i siromašnim predjelima naše planete.

Naravno, iza svega se krije poslovna strategija, jer dolazak interneta na nova tržišta znači i dolazak Facebooka, oglasa i novih izvora prihoda.

Testiranje je obavljeno u južnoj Kaliforniji gdje su brzine od 20 Gbps ostvarene na daljini od 13 kilometara, a pritom su odašiljač i prijemnik potrošili tek 105 Watta. Krajnji cilj Facebooka je doseći brzinu od 30 Gbps na udaljenostima od 30-50 kilometara.

'Sljedeće testiranje nove generacije komunikacijskih sistema zrak-zemlja, na uplink i downlink brzinama od 40 Gbps između bespilotne letjelice Aquila i bazne stanice, bit će obavljeno početkom sljedeće godine', kažu u Facebooku.

'Nastavit ćemo pomicati granice bežičnog prijenosa na velikim udaljenostima i pritom jako paziti na uštede kod veličine i težine naših uređaja, te njihove potrošnje.'

Aquilla dronovi, bez kojih bi ovakav način prijenosa podataka bio nemoguć, trebali bi letjeti na visinama između 18 i 28 kilometara, te odašiljati broadband signal svima koji se nalaze u njihovom dometu. Signal koji će nadzirati Facebook i samim tim moći korisnicima servirati ili limitirati sadržaj.

Dobro ili loše - prosudi sam.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.11.2016.
Možda će te zanimati i: