bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Foto aplikacije za sve zanimacije
‹ Tech novosti

Foto aplikacije za sve zanimacije 10.07.

Ako imaš smartphone, onda imaš i fotoaparat. Zašto samo razgovarati ili SMS-ati kad možeš biti foto-reporter ili pravi umjetnik s kamerom? Fotkaj i sudjeluj u našem foto natječaju 'bonbon voli Terraneo'

Prvu kameru u mobitel 'ugurao' je 1997. godine američki inovator Phillipe Kahn, a prva fotografija snimljena i odaslana tom kamerom bila je slika Kahnove tek rođene kćerke. Iste godine japanske tvrtke Sharp i Kyocera proizvode prve serijske mobitele s kamerom, a sve ostalo je povijest.
Danas je nezamislivo imati mob bez kamere. Svijet je zahvaljujući sretnom braku mobitela i fotoaparata napokon postao pravo globalno selo. Naprosto se ne može dogoditi ništa važno, a da to netko ne snimi mobitelom. Naravno, na svaki važan snimak dolazi par milijuna 'nevažnih', ali i takvi snimci imaju vrijednost onima koji su ih snimili.
Društvene mreže, poput Facebooka, kao stvorene su za pokazivanje i dijeljenje takvih fotografija, a tu je i mnoštvo aplikacija koje olakšavaju rad s fotkama, njihovu obradu, te postavljanje na društvene mreže. Izdvojili smo najbolje i najpopularnije aplikacije, a na tebi je da ih počneš koristiti. Podijeli ono što vidiš i osjećaš, izvadi mob iz džepa i kreni u foto akciju.

Instagram (iOS, Android) - besplatno
40 milijuna korisnika i par stotina milijuna fotografija - to je Instagram. Aplikacija koja je postala sinonim za mobilnu fotografiju na iPhoneu odnedavno je dostupna i za Android uređaje. Instagram je jednostavan za korištenje, a nakon što ga povežeš sa svojim Fejs profilom možeš svaku fotografiju u par sekundi postaviti na zid. Tu je i 17 filtera koji će tvojoj fotki dati potpuno drugačiji 'feeling'. Instagram je jedna od onih aplikacija koju naprosto moraš instalirati.

Nokia Creative Studio (Lumia 710, 800 i 900) - besplatno

Instagram (zasad) nije dostupan za Windows Phone 'mobaće', ali Nokia se zato potrudila i izradila vlastitu foto aplikaciju. Njihov Creative Studio omogućava primjenu filtera i prilikom samog snimanja, a ne samo naknadno, poput Instagrama. Sketch, Night Vision i Dream samo su neki od zanimljivih efekata koje možeš dati svojim fotkama, a tu je i mogućnost šaljivih deformiranja portreta. Odlična je i opcija panoramskog snimanja. Sve Creative Studio fotke možeš podijeliti s ekipom na Twitteru, Flickru i Facebooku. Ukratko, Nokia Creative Studio je obvezna 'lektira' za sve ponosne vlasnike Lumia.

Camera Awesome (iOS) - besplatno/$9,99
Aplikacija koje će od tvog iPhonea napraviti vrhunsku kameru, a od tebe skoro pa pravog fotografa. Dok ostale aplikacije fotografije uglavnom pretvaraju u zanimljive, ali filterima iskrivljene fotke, Camera Awesome ima samo jedan cilj - od tvog amaterskog snimka stvoriti fotku dostojnu National Geographica. Automatska obrada kontrasta, osvjetljenja i boja, te filteri koji 'pročišćavaju' fotografiju srce su i duša ovog appa. Cameru Awesome možeš skinuti i koristiti besplatno, no želiš li iskoristiti sve mogućnosti i opcije morat ćeš 'iskeširati' 9,99 dolara. Isplati se.

Paper Camera (iOS, Android) - $0,99/$1,85

Svijet gledan kroz kameru tvog mobitela može izgledati posve drugačije zahvaljujući Paper Cameri na Androidu i iPhoneu. Napravi od fotke ilustraciju, skicu, neonsku instalaciju... Zabavna aplikacija koja će oduševiti klince i odrasle koji sve pretvaraju u igru.

Eto, sad imaš i aplikacije za obradu fotki, preostaje ti jedino poslati svoja umjetnička djela i nedjela na bonbon voli Terraneo foto natječaj i osvojiti karte za festival koji će se pamtiti!

Posljednja izmjena: 10.07.2012.