bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Google predstavio prve Android One mobitele
‹ Tech novosti

Google predstavio prve Android One mobitele 15.09.

Najviše se mobitela proda u Kini. Nakon Kine najveće je mobilno tržište, ujedno i najbrže rastuće, ono indijsko. Borba za tržišni udio u Indiji vodi se na druge načine nego kod nas. Tamo je najvažnija osobina dobrog mobitela - cijena

Početkom ljeta Google je najavio Android One program koji bi trebao unificirati hardver i softver u konfuznom svijetu jeftinih Android mobitela. Naime, kako bi uštedjeli prilikom izrade i tako mogli ponuditi što jeftiniji mobitel, proizvođači iz zemalja u razvoju 'ugađaju' uređaje do te mjere da često nemaju previše sličnosti s 'normalnim' Android operativnim sustavom.

Google je ovome odlučio stati na kraj i rezultat je Android One. Ovako će Google moći proizvođače obvezati na minimalne standarde kojih se moraju pridržavati. Profitirat će i kupci koji znaju što kupuju, a i proizvođači, jer više neće morati trošiti vrijeme i novac na 'ugađanje' uređaja kako bi bili što jeftiniji.

Google je za start projekta odabrao Indiju i udružio se s tamošnjim proizvođačima. Danas su predstavili prve Android One uređaje koji će u slobodnoj prodaji stajati samo 6.399 rupija (620 kuna). Svi uređaji imaju iste specifikacije (4,5 inčni procesor, 1GB RAM-a, 5MP glavna i 2MP prednja kamera, četverojezgreni 1,3GHz MediaTek procesor, dual-SIM, microSD i  FM radio).

Nakon Indije, Android One mobiteli stići će u Indoneziju, Filipine, Pakistan, Nepal i druga tržišta zemalja u razvoju. Proizvodnju takvih mobitela najavili su HTC, Asus, Acer, Panasonic i Lenovo, a sigurni smo da će brojni Android One uređaji pronaći put i do našeg tržišta gdje će ih prigrliti mnogi koji od mobitela prvenstveno traže funkcionalnost i povoljnu cijenu.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.09.2014.
Možda će te zanimati i: