bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Google kreće u rat protiv trolova
‹ Tech novosti

Google kreće u rat protiv trolova 23.02.

Odeš na Facebook i u ubrzo ćeš naletjeti na zlobne, ponekad i odvratne komentare. Isto je i u komentarima članaka na online medijima, forumima, Redditu…. Gdje god kreneš, dočekat će te trolovi i ekipa koja nema pametnijeg posla nego prosipati žuč na internetu. Dojadili su nam svima, a sad je u akciju stupio i Google koji je objavio alat za detekciju trolanja

Izgleda da u Googleu postoji razvojni tim za apsolutno sve pa nas ne čudi kad smo saznali da ekipa koja se krije iza kodnog imena Jigsaw razvija alate koji mogu poslužiti u borbi protiv online trolanja. Inače, Jigsaw je formiran 2010., a njihovi jezični alati korišteni su i za detekciju potencijalnih ISIS-ovaca na društvenim mrežama.

Novi alat iz Jigsawa, Perspective, namijenjen je prepoznavanju online mobinga i sličnih oblika neprimjerenog ponašanja na webu. Perspective API dostupan je besplatno svim developerima koji ga mogu iskoristiti za implementaciju u svoja rješenja za detekciju trolova.

Riječ je o sustavu koji mjeri razinu 'otrovnosti' online komentara. Vrijednosti za skalu 'otrovnosti' dobivene su proučavanjem milijuna pravih, online komentara. Dio prikupljenog materijala pregledala je skupina do 10 ljudi kako bi algoritam na kojem se bazira Perspective dobio referentnu točku za daljnji rad.

Svaka riječ i fraza imaju postotak 'otrovnosti' (toxic) pa je developerima vrlo jednostavno primijeniti Perspective APi i odrediti granice iznad kojih sustav automatski briše ili skriva komentare. API možeš preuzeti ovdje, a na istom mjestu možeš provjeriti kako sve to šljaka.

Naravno, Perspective najbolje radi na engleskom, ali s razvojem sustava za očekivati je da će ubrzo početi prepoznavati i online ekipu koja brije o dobro nam poznatim temama koje zagađuju hrvatski internetski prostor.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.02.2017.
Možda će te zanimati i: