bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Google ukinuo Map Maker. Pogodi zašto :)
‹ Tech novosti

Google ukinuo Map Maker. Pogodi zašto :) 11.05.

Genijalni hack kojim je nepoznati šaljivdžija nacrtao Android robota kako piški po jabuci negdje na karti Pakistana svi su, osim Googlea, dočekali kao izvrsnu foru. No, ovo nije prvi put da se Google Maps koristi za takve stvari. Nije prvi, ali je možda zadnji

Nakon prave serije hakerskih napada i opscenih črčkarija po zemljopisnim kartama, Google je, navodno privremeno, uklonio s weba svoj Map Maker. Ovaj je alat godinama služio dobronamjernim dobrovoljcima da sami ucrtavaju zemljopisna obilježja na karte država koji nisu detaljno pokrivene Google kartama.

Korisnici su pomoću Map Makera mogli ucrtavati ceste, zelene površine i slično, ali zadnjih mjeseci ovaj je alat, umjesto koristi, donio puno više štete Googleu postavši igračkom internetskih šaljivdžija.

Svi smo vidjeli Androida kako piški po jabuci, a jedan je korisnik negdje na mapu Tibeta ucrtao pakistansku zastavu. Nije to sve – hakeri su skužili kako mijenjati informacije na kartama pa je tako na adresi Bijele kuće u Washingtonu osvanula tvrtka 'Edwards Snow Den' ili 'Edwardov snježni brlog'.


Google je pokušao nizom zakrpa popraviti sigurnost Map Makera, ali hakeri su se pokazali spretnijima. Nije preostalo ništa drugo doli alat privremeno učiniti nedostupnim dok u Googleu ne pronađu sve ranjivosti i poprave opću sigurnost usluge.

No, takvo je što puno lakše reći nego napraviti i ne bi nas začudilo da Map Maker relativno dugo ostane nedostupan po korisnike.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.05.2015.
Možda će te zanimati i: