bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Handle – brz, spretan i pomalo zastrašujuć
‹ Tech novosti

Handle – brz, spretan i pomalo zastrašujuć 28.02.

Američka tvrtka Boston Dynamics ponosno je pokazala video u kojem njihov robot Handle izvodi razne vratolomije kakve nimalo ne priliče tromim, sporim i smotanim robotima na kakve smo inače navikli. Handle je sve samo ne smotan i što ga više gledamo moramo se zapitati što će se dogoditi jednog dana kad roboti zbilja 'odrastu'

Roboti kakve inače proizvodi Boston Dynamics, tvrtka u vlasništvu Alpabheta tj. Googlea, već su završavali na naslovnicima online medija. Njihov je BigDog razvijan u suradnji s američkom vojskom, Cheetah može trčati brzinom od 46 km/h, a Atlas je humanoidni robot namijenjen operacijama spašavanja. Iako su svi njihovi roboti prava čuda moderne tehnologije, ujedno su i simpatično nespretni.

Gledali bi filmiće na kojima pokušavaju odraditi osnovne zadaće i odmahivali rukom smatrajući kako je sve to daleka budućnost. No, Handle, novi robot iz Boston Dynamicsa, otvorio nam je oči. Napokon smo shvatili da funkcionalni roboti koji će nas zamijeniti u obavljanju većine poslova nisu znanstvena fantastika već nešto što će vrlo brzo promijeniti svijet. Pa pogledaj to čudo:

Za razliku od robota-hodača, Handle ima kotače na nogama i novi stabilizacijski sustav koji mu omogućava da se ponaša vrlo agilno. Može nositi teret, preskakati preko prepreka i voziti preko neravnog terena.

Iz Boston Dynamica tvrde kako je proizvodnja Handela jeftinija od robota koji hodaju na dvije ili četiri noge. Jeftinije, ali još uvijek preskupo za komercijalnu proizvodnju sljedećih par godina.

A nakon toga?

Izvor

Posljednja izmjena: 01.03.2017.
Možda će te zanimati i: