bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Hard disk na 18 kotača
‹ Tech novosti

Hard disk na 18 kotača 02.12.

Da ti netko upita znaš li kako se prenose ogromne količine podataka - što bi mu odgovorio? Pod ‘ogromnim količinama’ podrazumijevamo petabajte, a ne tamo neke giga i terabajte. Amazon se često susreće s problemom prijenosa tolike količine podataka i njihov je način transporta svih tih petabajta prilično konvencionalan, ali još uvijek najjeftiniji i najbrži

Kad trebaš prebaciti petabajte podataka zaboravi na gigabitne mreže, Google Fiber i slična rješenja za brzi prijenos podataka putem interneta. U tom slučaju, treba ti ‘gadget’ na 18 kotača s nekih 1.000KS i dizel motorom.

Amazon je ovih dana predstavio Snowmobile: kamion-tegljač s prikolicom nakrcanom tvrdim diskovima, baterijama i senzorima. Snowmobile u svoju prikolici može natrpati do 100 petabajta tj. 100.000 terabajta. Za usporedbu, archive,org na kojem se nalazi opsežna arhiva weba od samih početaka do danas, zauzima ‘samo’ 18,5 petabajta.

Neobičan šleper namijenjen je prijevozu podataka koje klijenti žele postaviti na Amazonove cloud servere. Do sada su klijenti podatke slali Amazonu u vidu hrpetine tvrdih diskova, a sad će Snowpiercer olakšati taj posao.

Samo punjenje Snowpiercera do vrha traje desetak dana, jednako koliko i prebacivanje s kamiona na cloud dok vožnja traje puno manje ovisno o udaljenosti. Par tjedana, koliko traje na prvi pogled nezgrapno prebacivanje podataka, daleko je manje nego da se ti isti podaci pokušaju uploadati putem internetske veze.

Recimo da imaš internetsku vezu od jednog gigabita (Google Fiber). Na toj brzini uploada trebalo bi ti čak 28 godina da prebaciš podatke koje Snowpiercer odradi u jednoj turi.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.12.2016.
Možda će te zanimati i: