bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Internet Archive seli u Kanadu zbog Trumpa
‹ Tech novosti

Internet Archive seli u Kanadu zbog Trumpa 30.11.

I internet ima svoju arhivu, na adresi archive.org, gdje možeš pristupiti mnoštvu sadržaja iz kratke i bogate povijesti mreže svih mreža. Arhiva je locirana u SAD-u, ali članovi neprofitne udruge koja održava archive.org odlučili su se na selidbu u susjednu im Kanadu. Razlog? Donald Trump

Zanima li te kako je internet izgledao prije 10, 15 pa i više godina uvijek možeš posjetiti Wayback Machine i pogledati kako se surfalo u to vrijeme. Ovaj servis dio je archive.org-a, neprofitne udruge koja vodi brigu da ne zaboravimo internetsku povijest u stalnoj žurbi za novim, bržim i modernijim web stranicama.

Na internetskoj arhivi možeš pronaći i mnoštvo besplatnih e-knjiga, preuzeti stare igre, poslušati koncerte i političke govore… doslovno se možeš izgubiti među milijunima arhivskih eksponata koji se čuvaju na archive.org.

Od samog osnivanja internetska arhiva nalazi se u SAD-u, ali pobjeda Donalda Trumpa ponukala je administratore servisa da krenu s projektom izrade kopije arhivske baze podataka, ovaj put u Kanadi.

‘Amerika se 9. studenog probudila s novom administracijom koja nam obećava radikalne promjene’, piše osnivač arhiva, Brewster Kahle. ‘Snažan je to poticaj na promjene za institucije poput naše.’

Kahle kaže kako internetska arhiva želi zadržati sve prikupljene materijale sigurnim, privatnim i stalno dostupnim, a da bi se internetski promet u SAD-u uskoro mogao naći pod brojnim ograničenjima.

Donald Trump u svojem je predizbornim govorima često napadao informatičku industriju, najavljivao veće ovlasti za NSA te se zalagao kontra otvorenog interneta.
'Trebamo otići do Billa Gatesa i ostalih ljudi koja zbilja razumiju što se događa' izjavio je u prosincu prošle godine.

'Moramo razgovarati s njima i možda, u određenim područjima, ograničiti pristup internetu. Mnogi će se pozivati na slobodu govora, ali to su prilično bedasti ljudi', rekao je tada Trump.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.12.2016.
Možda će te zanimati i: