bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Internet robotima!
‹ Tech novosti

Internet robotima! 17.01.

Tim europskih znanstvenika naumio je stvoriti računalnu mrežu, sličnu internetu, namijenjenu robotima. Putem te nove mreže roboti bi učili, dijelili iskustva i svakim danom, u svakom pogledu, sve više napredovali. Skynet, anyone?

Četiri godine istraživačkog rada na pet europskih sveučilišta ovih je dana rezultiralo internetskom mrežom za robote, nazvanom RoboEarth. U mrežu su uključena četiri robota koja, na sveučilištu u Eindhovenu, nastoje naučiti trivijalne zadatke poput posluživanja pića bolničkim pacijentima. U tu je svrhu, u laboratoriju sveučilišta improvizirana bolnička soba, a sami inženjeri i znanstvenici strpljivo glume pacijente dok im roboti nose cugu.

Krajnji je cilj stvaranje mreže u koju bi ljudi i roboti mogli uploadati podatke. Roboti bi se potom spajali na ovu bazu podataka u oblaku, koja bi im služila kao zajednički mozak.

'U biti, RoboEarth je www za robote. Džinovska mreža i spremište podataka pomoću kojeg roboti mogli dijeliti informacije i učiti jedni od drugih', kaže šef projekta, Rene van de Molengraft. Četiri odabrana robota zajednički će raditi kako bi pomogli pacijentima, objašnjava Rene. Jedan će robot uploadati tlocrt prostorija u kojima se nalaze, a ostali će potom pomoću te karte pokušati pronaći pacijente i podijeliti im piće. Zvuči trivijalno, ali u pitanju je velik korak na polju razvoja umjetne inteligencije (UI).

'Problem je što se roboti konstruiraju tako da obavljaju jedan, određeni zadatak', kaže Rene i nastavlja, 'Svakodnevne promjene otežavaju, pa i onemogućavaju, izvršavanje naredbi robotskih programa. RoboEarth će omogućiti da robot, nakon što nauči obavljati neki zadatak, to podijeli putem RoboEartha kako bi i ostali roboti mogli iskoristiti to znanje.'

Sustav bi trebao pojednostaviti i pojeftiniti izradu budućih robota pošto im više neće trebati toliko procesorske snage. Očekuje se kako će prvi roboti-pomagači, slični ovima u Eindhovenu, široku primjenu pronaći za desetak godina. Humanoidni roboti za pomoć starijima i bolesnima već se razvijaju u brojim tvrtkama širom svijeta, a RoboEarth mogao bi drastično ubrzati početak njihove komercijalne upotrebe.

Sve je to divno i krasno, ali nama to pomalo zvuči kao začetak džinovske, online umjetne inteligencije, a svi znamo kako to obično završava u filmovima. Ne bi nas začudilo da robot sa slike uskoro progovori i, na engleskom s jakim njemačkim naglaskom, kaže nekom od inženjera: 'Hasta la vista, baby!'

Taj film smo svi gledali. U četiri nastavka, a koliko čujemo sprema se i peti. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 17.01.2014.
Možda će te zanimati i: