bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
iPhone će proizvoditi roboti?
‹ Tech novosti

iPhone će proizvoditi roboti? 30.12.

Tajvanski Foxconn, jedan od najvećih IT proizvođača, tvrtka koja godišnje proizvode 40 posto ukupno prodane potrošačke elektronike na svijetu, planira automatizirati najveći dio poslovanja i drastično smanjiti broj zaposlenih. Radnike u tvornicama postepeno će zamijeniti računalni softver i posebno napravljeni roboti

Šira javnost vjerojatno ne bi niti čula za Foxconn da nije bilo afera s izrabljivanjem radnika. Tvrtka se našla na optuženičkoj klupi javnosti nakon što se otkrilo u kakvim uvjetima Foxconnovi radnici žive i rade.

No, graja medija ubrzo se stišala, pažnju svjetske javnosti zaokupio je neki novi problem, a Foxconn je nastavio po starom. Inače, Foxconn u svojim pogonima proizvodi gadgete za Apple, Samsung, Smazon, Sony, Microsoft...

Kako bi izbjegli slične probleme, a pritom i uštedjeli hrpu para, u Foxconnu su se odlučili za maksimalnu automatizaciju proizvodnje. Upravo su predstavili plan u tri faze koji za cilj ima smanjenje broja radnika koje će zamijeniti Foxbotovi - roboti dizajnirani i proizvedeni u Foxconnovim pogonima.

U prvoj fazi roboti će zamijeniti radnike na opasnim poslovima te na najnapornijim mjestima na proizvodnoj traci. U slijedećoj fazi poradit će se na podizanju efikasnosti samih robota dok bi u zadnjoj, trećoj fazi, tvornice trebale postati potpuno automatizirane. Preostat će minimalan broj radnika zaduženih za nadzor, logistiku i testiranje.

Foxconn trenutno može proizvesti nekih 10.000 Foxbota godišnje, ali to je još uvijek kap u moru naspram 1,2 milijuna zaposlenika koliko ova tvrtka ima.

No, ako sve bude išlo prema planu, do 2020. trećina radnika dobit će otkaz, a do kraja slijedećeg desetljeća od milijun radnika ostat će ih svega parsto tisuća.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.01.2017.
Možda će te zanimati i: