bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Isprintaj si gablec
‹ Tech novosti

Isprintaj si gablec 30.07.

Američki znanstvenici predstavili su Cornucopiju – koncept svojevrsnog 3d printera za hranu. Tvrde kako kod ovakvog načina 'kuhanja', nema otpadaka te da printanje klope stvara nove i potpuno drugačije okuse

Cornucopia ili rog obilja antički je simbol bogatstva i raznolikosti hrane. Nije čudo da su dva diplomca s MIT-a svom konceptu printera za hranu dali upravo ovo ime. Ideja je prilično jednostavna – iskoristiti sve napredniju tehnologiju 3d printanja u pripremanju hrane. Umjesto plastike ili metala za izradu isprinta, Cornucopia koristi različite sirove sastojke, spremljene u malenim hladnjacima. Prilikom printanja, sastojci se miješaju u glavi printera, gdje se kuhaju ili dodatno rashlađaju i potom se istiskuju na tanjur.

Mladi znanstvenici tvrde kako printanje uvodi kuhanje u digitalno doba i omogućava stvaranje potpuno novih tekstura i okusa koje je nemoguće stvoriti klasičnim metodama pripreme hrane. Korisnici bi trebali sami određivati broj kalorija unutar pojedinog obroka, sastav, hranjivost, količinu proteina, masti, ugljikohidrata…
Cornucopia bi trebala biti spojena na Internet i sama naručivati sastojke koji su pri kraju te korisniku preporučivati nove sastojke i nove okuse.

Naučna fantastika ili stvarnost? 3d printeri postaju sve moćniji i sve jeftiniji i nije daleko dan kad ćemo mnoge stvari printati kod kuće umjesto da ih kupujemo. Kad već printamo namještaj, posuđe, igračke i nakit, zašto ne bi printali i hranu?

Isprintani gablec sigurno nije puno lošiji nego sendvič iz obližnje pekare ili gyros sumnjivog porijekla iz pečenjarnice na uglu, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 30.07.2013.
Možda će te zanimati i: