bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Isprintaj si Lumiju
‹ Tech novosti

Isprintaj si Lumiju 21.01.

Nokia je prva, bar kad je riječ o velikim tvrtkama, prihvatila 3D printanje. Finci su na svojim stranicama objavili nacrte za printanje kućišta Lumije 820. Ako imaš 3D printer sad možeš isprintati novo kućište za svoju Lumiju, izmijeniti je, promijeniti boje...

Već smo pisali o 3D printanju i smatramo kako će vrlo brzo 3D printeri postati normalna stvar u svakoj kući, poput perilice suđa ili frižidera. Printeri su sve jeftiniji, materijali za printanje sad se rade i od otpadne plastike, a sve više tvrtki nudi podršku i proizvode za 3D printanje. Zadnja u nizu finska je Nokija. Gigant mobilne industrije besplatno je ponudio nacrte za 3D printanje kućišta Lumije 820. Kako to radi? Odeš na Nokijinu stranicu, skineš nacrt i isprintaš novo kućište na 3D printeru.

John Kneeland, Nokijin menadžer zadužen za društvene medije, tvrdi kako je ovo samo početak: 'Objavit ćemo 3D nacrte, specifikacije, preporučiti materijale za izradu - sve kako bi naši korisnici mogli isprintati 'custom' Lumia 820 kućišta', objašnjava Kneeland i dodaje, 'U budućnosti planiramo ponuditi nove, lude dizajne za printanje. Možda, osim našeg dizajna, ponudimo i svojevrstan predložak prema kojem bi mali proizvođači mogli raditi mobitele 'skrojene' prema potrebama lokalnog tržišta'.

Nacrti su dostupni su u standardnim 3D formatima za printanje (STL i STP), a Nokia je objavila i Wiki na kojem možeš naučiti kako printati u tri dimenzije te skinuti dodatne projekte poput nosača mobitela za bicikl.

Na internetu postoji mnoštvo stranica, poput Thingiversa ili Shapewaysa, na kojima možeš pronaći tisuće nacrta za 3D printanje, ali velike su tvrtke, zasad, pokazale slab interes za  nadolazeću 3D revoluciju. Osim Nokije, samo je švedski proizvođač sintesajzera Teenage Engineering ponudio nacrte za printanje zamjenskih dijelova (brojčanika, tipki...).

Nokia je prva velika, multinacionalna kompanija koja se odlučila na ovakav potez i ne sumnjamo kako će ostali ubrzo slijediti ovaj primjer. Dežurni kritičari upozoravaju na problem piratstva kojeg bi moglo donijeti 3D printanje. Zašto kupiti neki proizvod kad nacrt možeš skinuti s neta i isprintati si ga doma? Ovo pitanje možemo postaviti i na drugačiji način - zašto ne bi kupio nacrt nekog proizvoda na netu i zatim ga isprintao doma?

Bravo za Nokiju, sad nam samo preostaje nabaviti 3D printer.

Izvor

Posljednja izmjena: 21.01.2013.
Možda će te zanimati i: