bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Jeftina leća pretvara mobitel u mikroskop
‹ Tech novosti

Jeftina leća pretvara mobitel u mikroskop 09.09.

Ekipa koja voli fotkati smartfonom zna da postoje brojne leće za zumiranje. Možemo zumirati odavde do Tokija, ali mobitelima ne možemo snimati mikroskopske fotografije. Uskoro hoćemo, zahvaljujući leći koja košta samo 15 dolara

Ne znamo za tebe, ali nama je biologija bila omiljen predmet u osnovnoj školi, pogotovo kad bi nam dali mikroskop u nevješte, dječje ruke. Običan list bi se pretvarao u zeleni labirint, kapljica voda postajala bi džungla nastanjena nevjerojatnim stvorenjima, a stakalca na kojima smo držali uzorke pucala su svakih pet minuta.

Nedostaju nam ti dani, ali vjerojatno je više u pitanju nostalgija, nego biologija. Svejedno, ne bismo imali ništa protiv jednog dobrog džepnog mikroskopa kojeg bismo mogli izvaditi kad god ugledamo nešto zanimljivo, nešto vrijedno mikroskopskog bacanja pogleda.

Ne treba nam mikroskop već malena leća i smartfon – tako bar tvrdi inženjer Thomas Larson. Naime, Thomas je osmislio leću promjera 6,5 milimetara koja se može pričvrstiti na objektiv kamere većine mobitela. Preporučaju se kamere minimalne rezolucije 5MP, a leća omogućava povećanje od 15X pa sve do 60X uz pomoć digitalnog zuma.

Leća je izrađena od 'platinom katalizirane silikonske tehnologije', koja bi trebala dati optičku kvalitetu identičnu staklenim lećama. No, za razliku od staklene, mikroskopska leća je otporna na ogrebotine te se može očistiti običnim sapunom i vodom.

Leća je već par tjedana dostupna na Kickstarteru, a sutra je zadnji rok u kojem možeš podržati ovaj projekt putem tog crowdfunding servisa. Zadnja prilika da naručiš svoj džepni mikroskop po cijeni od samo 15 dolara plus, naravno, poštarina.

Posljednja izmjena: 09.09.2013.
Možda će te zanimati i: