bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Još brži Samsungov SSD
‹ Tech novosti

Još brži Samsungov SSD 18.11.

Solid state diskovi polako, ali sigurno zamjenjuju mehaničke tvrde diskove. Razlika u brzini između kante na kojoj se operativni sustav nalazi na SSD-u, i one koja ima HDD, odmah se primijeti. Razlika će biti još primjetnija, a rad na računalu ugodniji, ako nabaviš novi Samsung 960 Evo koji obećava još veću brzinu prijenosa podataka

Ako znaš da prosječni HDD ima brzinu prijenosa podataka od nekih 100 megabajta u sekundi, a prosječni SSD brije na 500 Mbps, jasno ti je zašto Solid State diskovi postaju standardom, a mehanički HDD odlazi tamo gdje su završile diskete, CD-ovi i ostali zaboravljeni mediji za pohranu podataka.

SSD nema pokretnih dijelova, manje troši, pouzdaniji je, a jedini nedostatak mu je nešto viša cijena u odnosu na HDD.

Samsung je pojam kad su u pitanju ovakvi diskovi, a južnokorejci su upravo najavili novi, još brži disk - Samsung SSD 850.

Riječ je o disku koji koristi novu M.2 sabirnicu, umjesto standardne SATA-e. M.2 je baziran na PCI Express standardu, istom onom koji grafičkim karticama omogućava da igru vrte u opakim rezolucijama.

Nova sabirnica teoretski omogućava brzine prijenosa od 32 Gbps, što je pet puta više od 6 Gbps na koliko je limitirana SATA. Naravno, SSD 850 ne može postići takve brzine, rezervirane za grafičke kartice, ali zato može kopirati na brzini od 3.200 Mbps te pisati na brzini od 1.900 Mbps.

Prilično ubrzanje u usporedbi s 500 Mbps, koliko postižu vrhunski SSD-ovi, o običnim diskovima da i ne govorimo.

Ipak, prije nego pohitaš u trgovinu i kupiš novi SSD provjeri imaš li ploču s M.2 sabirnicom. Sve novije i kvalitetnije matične ploče dolaze s M.2 tehnologijom što znači da imaš sreće ako si nedavno kupio novu kantu.

Samsung SSD 960 Evo već je moguće kupiti s one strane Velike bare po cijenama od 129$ (250 GB), 249$(500 GB) te 479 baksa za najveći SSD od jednog terabajta.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.11.2016.
Možda će te zanimati i: