bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Kikiriki, grickalice, mobiteli…
‹ Tech novosti

Kikiriki, grickalice, mobiteli… 21.04.

Mobiteli uglavnom nisu jeftini, ali vrijede svake kune. Netko će posegnuti za skupim iPhoneom, neki će se zadovoljiti povoljnim LG Optimusom L7, a neki će u Kini kupiti neimenovani plastičnjak za 12 dolara

Znamo da kineski gadgeti znaju biti vrlo jeftini, ali mobitel kojeg je novinarka Bunnie Huang pronašla u Mingtong Digital Mallu, u Shenzenu, više je nego jeftin. Naime, Bunnie je kupila GSM mob s MP3 playerom, Bluetoothom i OLED zaslonom za svega 12 dolara (70 kuna). Više love ćeš potrošiti ako pozoveš ekipu sa sinkroniziranog plivanju na cugu nakon treninga ili ako odeš u kino pogledati novi film i pritom kupiš mini kokice i čašu mineralne.

Bunnie si je dala truda i rastavila je dotični mob kako bi pokušala shvatiti kako i zašto je toliko jeftin. Ok, jedan od razloga takve cijene vjerojatno je taj što ga nitko ne bi kupio da košta par kuna više. Vidjeli smo dječje igračke–mobitele kvalitetnije izrade od ovog zelenog čuda lošeg dizajna. Drugi razlog je potpuna štednja prilikom izrade.

Nema vijaka, nema konektora, nema izolacije, samo plastično kućište i čipovi koji su zalemljeni direktno na matičnu ploču. Komad žice je poslužio kao Bluetooth antena, a čipove su proizvele tvrtke koje ih doslovno prodaju namotane na ljepljivu traku. Trebaš pet čipova, Kinez odmota traku s pet komada, odreže ih, plati i nosi.

Unatoč smiješnom dizajnu i diskutabilnoj kvaliteti, ovaj mob veselo će raditi praktički bilo gdje na svijetu. Pitanje je samo koliko dugo. 

Izvor

Posljednja izmjena: 22.04.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • kett87 22.04.2013. 07:52
  • I moliš Boga da ti ne eksplodira u džepu...
  • 0 Odgovora
  • sladamir 22.04.2013. 07:46
  • dovoljno dugo'nista manje nego iphon koj radi 2 god.jer mu toliko traje baterija.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)