bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Laptop kao desktop
‹ Tech novosti

Laptop kao desktop 08.10.

nVidia je u utorak predstavila dvije grafičke kartice za laptope. Na prvu, ova vijest ne zvuči ništa posebno, ali promijenit ćeš mišljenje kad čuješ da nove kartice performansama skoro nimalo ne zaostaju za najboljim desktop računalima

Prijenosna računala za igranje kupuju uglavnom gameri koji puno putuju ili im treba jedan stroj za posao i za zabavu. Svi oni obradovat će se kad čuju da je nVidia jučer predstavila dvije nove grafička kartice za prijenosna računala - GTX 980M i GTX 970M.

Mrcine od kartica bazirane su na GM204 Maxwell grafičkom procesoru, razvijenom da troši što manje električne energije i da se previše ne zagrijava. Drugim riječima, kao stvoreni su za prijenosna računala. nVidia tvrdi kako su nove mobilne grafičke kartice samo 25 posto slabije od Maxwell kartica namijenjenih stolnim računalima. S obzirom da je ta razlika između prijenosnih i stolnih računala 2010. godine iznosila 60%, jasno je kako GTX 980M i GTX 970M nisu mačji kašalj.

Da ne tupimo s tehničkim podacima, spomenimo ono što je bitno. Obje grafičke kartice omogućuju fullHD igranje na prijenosnim računalima. Pod tim podrazumijevamo Ultra grafičke postavke i minimalno 60fps-a na rezoluciji 1920x1080, u svakoj igri dostupnoj za PC. Štoviše, u nVidiji tvrde kako su GTX 980M i GTX 970M sposobni vrtjeti većinu igara s Ultra postavkama u još većoj rezoluciji - 2560×1440.

Uskoro će u prodaju prvih osam modela laptopa s ugrađenim GTX 980M i GTX 970M karticama, a svakim danom bit će ih sve više. Među novim laptopima, za oko nam je zapeo Gigabyte Aorus X7 koji ima opciju dvije GTX 970 kartice u SLI modu. Cijena? Nismo ni pitali.

Ništa, preostaje nam da pišemo Djedu Božićnjaku i uvjerimo ga kako smo ove godine bili jako, jako dobri.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.10.2014.
Možda će te zanimati i: