bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Las Vegas uvodi javnu rasvjetu EU koja radi 'na pješake'
‹ Tech novosti

Las Vegas uvodi javnu rasvjetu EU koja radi 'na pješake' 15.11.

Nakon što smo napisali ovaj naslov zamislili smo javnu rasvjetu koja, tu i tamo, nonšalantno ugrabi pokojeg prolaznika i lagano ga konzumira ga kako bi dobila energiju za svjetlucanje u noći. Neloša ideja za jeftin horor, ali javna rasvjeta koju uvode u L

Startup tvrtka EnGoPlanet instalirala je četiri eksperimentalna stupa za javnu rasvjetu na slavnom Stripu u Las Vegasu. Žarulje na stupovima električnu energiju dobivaju isključivo putem solarne i kinetičke energije.

Naime, na vrhu stupa nalazi se solarni panel koji tijekom dana prikuplja sunčevu svjetlost dok su oko stupa instalirane ‘kinetičke ploče’. Kinetička energija pješaka koji hodaju po pločama pretvara se u električnu energiju za rad rasvjetnih tijela na stupovima.

Osim noćnog osvjetljenja, stupovi prikupljaju i podatke o zagađenosti zraka, podržavaju instalaciju kamera za nadzor, a mogu poslužiti i za punjenje mobilnih uređaja te kao Wi-Fi hotspot. Boju LED rasvjete moguće je mijenjati, ovisno o prigodi i potrebama gradskih vlasti.

Gradovi širom svijeta godišnje troše 40 milijardi dolara na javnu rasvjetu i pritom generiraju ispuštanja 100 milijuna tona CO2 u atmosferu, upozoravaju iz EnGoPlaneta. Ovakvi, pametni stupovi trebali bi drastično smanjiti tu brojku i dovesti do ušteda za gradske proračune na duge staze te pomoći u smanjenju emisije CO2.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.11.2016.
Možda će te zanimati i: