bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Morski psi na Twitteru
‹ Tech novosti

Morski psi na Twitteru 27.12.

Planiraš li uskoro na kupanje u Australiju, obavezno počni pratiti @SLSWA na Twitteru. Naime, na tom ćeš feedu pronaći informacije o lokacijama na kojima se nalaze morski psi. Fora je u tome što tvitove šalju sami morski psi

Iako početkom svakog ljeta naši mediji obavezno uoče nekoliko morskih pasa u Jadranu, ispostavi se da je riječ o patkama, i to onim novinarskim, a ne o opasnim beštijama. Morski psi rijetko napadaju ljude. Wikipedia kaže da su u zadnjih 430 i kusur godina morski psi ubili 484 osobe u cijelom svijetu. Najviše napada zabilježeno je u Australiji, gdje je i prošli mjesec nastradao jedan surfer.

No, Australci su naučili živjeti u društvu morskih pasa i znaju da je najbolja prevencija naprosto ih izbjegavati. Postoji cijeli sustav nadzora kretanja ovih životinja kako bi se kupači i surferi na vrijeme upozorili koje plaže valja izbjegavati.

Ove su godine australski znanstvenici počeli markirati velike, bijele morske pse s odašiljačima koji šalju točnu lokaciju svake pojedine životinje. U slučaju kad se morski pas približi nekoj od brojnih australskih plaža, sustav prepoznaje opasnost i automatski šalje tvit s točnim mjestom i lokacijom uočenog morskog psa. To izgleda ovako:

 

Do sada je markirano više od 320 životinja, a svakim danom sve ih je više. U svakom slučaju, puno bolji način za  nadzor morskih pasa od lova na njih. Spomenuli smo da su morski psi u zadnja četiri stoljeća usmrtili 484 osobe. A sad usporedi taj broj s 100 milijuna morskih pasa koliko ih se godišnje usmrti širom svijeta. Mi bismo radije da su svi oni na Twitteru.

Posljednja izmjena: 27.12.2013.
Možda će te zanimati i: