bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Norvežani gase FM radio
‹ Tech novosti

Norvežani gase FM radio 05.01.

Norvežani će sljedeći tjedan postati prva nacija koja počinje gasiti FM radio stanice, jer planiraju potpuni prelazak na digitalnu tehnologiju. Mnoge će države pratiti rezultate ovog eksperimenta i, ovisno o rezultatu, krenuti stopama Norvežana ili nastaviti s odugovlačenjem

Iako se čak 6 posto Norvežana, prema raznim anketama, protivi isključivanja FM signala, vlasti u toj skandinavskoj zemlji su neumoljive. Od ponedjeljka kratkovalne radio stanice u Norveškoj prestaju s emitiranjem FM signala i prelaze na Digital Audio Broadcasting (DAB).

Kritičari tvrde kako je ovaj potez preuranjen pošto nekih 2 milijuna vozila u Norveškoj još uvijek nema autoradio sposoban hvatati DAB signal. No, norveški parlament bio je neumoljiv i 11. siječnja počinje prelazak na digitaliju, prvo u gradiću Bodeu na sjeveru te zemlje.

Do kraja godine sve bi radio stanice u Norveškoj trebale prijeći na DAB tehnologiju koja, u teoriji, donosi bolji zvuk i manje smetnji prilikom emitiranja.

Norveška je zemlja ispresijecana planinama i fjordovima što ometa prijenos FM signala, pa je to bio dodatan poticaj prelasku na digitalnu radio mrežu.

Nakon Norveške, prelazak na DAB planira i Švicarska (do 2020. godine) te Danska i Velika Britanija. Svi će oni sa zanimanjem pratiti norveški eksperiment te procijeniti isplati im li se ulagati u digitalni radio ili je bolje pričekati još neko vrijeme.

A mi? HRT je počeo testirati DAB još 1997. godine, a pokusno odašiljanje trajalo je do 2011. Nakon toga na hrvatskim DAB frekvencijama caruje tišina.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.01.2017.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Drongo 09.01.2017. 09:07
  • A što sa ogromnim količinama otpada koje će ovaj eksperiment proizvesti?
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)