bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Obavijest o kolačićima odlazi u ropotarnicu povijesti
‹ Tech novosti

Obavijest o kolačićima odlazi u ropotarnicu povijesti 13.01.

Europska unija donijela nam je puno dobroga, ali EU birokrati nisu imuni na donošenje prilično bespotrebnih pa i šašavih propisa. Recimo, zakon prema kojem sve web stranice u EU moraju obavijestiti korisnike u slučaju kad koriste kolačiće. Naravno da sve stranice koriste kolačiće i naravno da je ova obavijest potpuno bespotrebna. Srećom, to su uvidjeli i u Bruxellesu

Zamisli da svaki automobil dolazi s velikim upozorenjem na kojem piše ‘ovo vozilo ima četiri kotača kako bi se lakše kretalo’ ili da svaka pizza na kutiji ima naljepnicu koja kaže ‘ova namirnica sadrži tijesto radi boljeg okusa’

Prilično glupo, zar ne? Upravo tako se osjećamo svi mi kad dođemo na neku web stranicu i kad ugledamo obavijest koja nas upozorava da ta i ta stranica koristi kolačiće zbog ovih ili onih razloga. No shit, Sherlock!

EU direktiva prema kojoj sve stranice moraju imati takvu obavijest donesena je s dobrim namjerama. Naime, europski zakonodavci htjeli su zaštititi našu online privatnost, ali primjena ovog propisa pretvorila se u mnoštvo iritantnih prozora koji od nas traže da pritisnemo OK.

Potpuno nepotrebno pa je Europska komisija (EK) predstavila prijedlog novog zakona koji će jednom zauvijek raskrstiti s ovom praksom.

Ubuduće će se sav posao oko prihvaćanja cookieja odvijati automatski, a odobrenje će web stranicama dodjeljivati tvoj omiljeni web preglednik.

Poželiš li u budućnosti onemogućiti kolačićima pristup tvom računalu naprosto ćeš isključiti opciju automatskog prihvaćanja u postavkama preglednika. Jednostavno i učinkovito.

Prođe li prijedlog EK kroz parlament i ostale birokratske zavrzlame, početak primjene očekuje se u svibnju sljedeće godine.

Izvor

Posljednja izmjena: 14.01.2017.
Možda će te zanimati i: